Оли Рен похвали Италия и критикува Испания

Това заяви еврокомисарят по икономика и монетарна политика Оли Рен пред Европейския парламент:
Испания ще се сблъска със сериозни проблеми, особена тревога буди безработицата сред младежите, предизвикана от края на кредитния бум и спукването на балона на пазара на недвижимите имоти. Корекцията след кризата е започнала със стремително съкращаване на дела на строителния сектор, намаляване на дефицита на външнотърговския баланс и минимално подобряване на ценовата конкурентоспособност. За съжаление през миналата година рязко скочи бюджетния дефицит на Испания.
Спадът в испанската икономика беше обусловен преди всичко от действията на регионалните власти. По тази причина е важно Испания да предприеме конкретни мерки за осигуряване на устойчив бюджет на своите автономни провинции, подчерта еврокомисарът.
Спирайки се на ситуацията в Италия, Оли Рен отбеляза, че усилията на страната за бюджетна консолидация, предприети още през 2010, значително са съдействали за възстановяването на доверието във финансовите пазари:
В същото време устойчивостта на италианските държавни финанси и растежът на заетостта зависят от икономическите перспективи, особено днес – в контекста на рецесията.
Следващата важна стъпка за Италия е приемането от парламента на дългоочакваната реформа в сферата на заетостта, добави Рен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *