ООН: Глобалната икономика ще се свие с 3,2% през тази година

Организацията на обединените нации прогнозира, че заради пандемията от Covid-19 световната икономика ще се свие с 3,2% през 3020 година, като това ще бъде най-тежката рецесия след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

34,3 милиона души ще паднат под границата на крайната бедност заради пандемията Covid-19

В последният доклад „Световна икономическа ситуация и перспективи“ на ООН (WESP) се казва, че се очаква въздействието на коронавирусната криза да намали световната икономическа продукция с близо 8,5 трлн. долара през следващите две години, заличавайки почти всички печалби от последните четири години, информира bnr.bg.

През януари, преди Covid-19 да се превърне в пандемия, ООН прогнозира скромно ускорение на глобалния икономически растеж с 2,5% през 2020 година, информира bnr.bg.

Глобалната икономическа перспектива „се е променила драстично“ от януари насам.

И ООН понижи прогнозите за световната икономика:: Investor.bg
 Главният икономист на ООН Елиът Харис обаче заяви на последвалата доклада пресконференция, че глобалната икономическа перспектива „се е променила драстично“ от януари насам, след като смъртността в резултат на пандемията се повиши към 300 000.

„С мащабните ограничения на икономическите дейности и засилената несигурност, световната икономика достигна до виртуален застой през второто тримесечие на 2020 г. Сега сме изправени пред мрачната реалност на тежка рецесия, каквато не е наблюдавана след Голямата депресия“.

Близо 90 на сто от световната икономика е била под някаква форма на блокиране и карантина

ООН: Глобалната икономика ще се развива анемично, има риск от ...

Според доклада на ООН, близо 90 на сто от световната икономика е била под някаква форма на блокиране и карантина, прекъсвайки веригите за доставки, потискайки потребителското търсене и оставяйки милиони хора без работа.

Свиването с 3,2% в прогнозата за глобалната икономика от ООН – спад с 5% при развитите държави и с 0,7% при  развиващите се страни – е малко по-силно от очакваният от МВФ световен икономически спад с 3%, според априлският доклад на фонда.

При най-лошият сценарий на ООН, глобалната икономика може да се свие с до 4,9% през 2020 година

Експерти от ООН прогнозират растеж на руската икономика през 2017 ...

 ООН обаче отбеляза, че при най-лошият сценарий, глобалната икономика може да се свие с до 4,9% през 2020 година, ако избухне втора вълна на коронавирусна инфекция и това наложи запазване на въведените ограничителни мерки и през третото тримесечие на годината.

За следващата година ООН прогнозира умерен икономически растеж от 3,4% при развитите икономики и по-стабилен растеж от 5,3% при развиващите се държави.

Според априлската прогноза на МВФ, глобалната икономика ще нарасне с 5,8% през 2021 година, но фондът подчерта, че прогнозите за следващата година са обвити от голяма несигурност.

Най-лошият сценарий на ООН за догодина включва свиване на световната икономика с 0,5%, ако през третото тримесечие на настоящата година има нова вълна от инфекции и въвеждането на нови строги ограничителни мерки.

Елиът Харис, главен икономист на ООН

Елиът Харис, главен икономист на ООН

 

ООН очаква свиване на световната търговия с 15% през 2020 година

Последният WESP на ООН също така прогнозира свиване на световната търговия с 15% през 2020 г. в резултат на рязко намалено глобално търсене и прекъсвания в световните вериги на доставки.

Главният икономист на ООН Елиът Харис заяви, че „ранните усилия за овладяване на пандемията не отговарят на пазарните очаквания, причинявайки изключителна нестабилност на финансовите пазари в развитите страни и в останалата част на света“.

Пандемията нанася щети на реалната икономика в безпрецедентен мащаб и бързина. Докато страните се стремят да ограничат Covid-19, светът е изправен пред най-строгите ограничения за движение и стоки в историята“, посочи той.

Rusia culpa a los Estados del Golfo por la crisis en los mercados ...

Пандемията изостря проблема с бедността и неравенството

В докладът на ООН също така се казва, че пандемията „изостря проблема с бедността и неравенството“, като приблизително 34,3 милиона души вероятно ще паднат под границата на крайната бедност от 1,90 долара на ден през 2020 г., като 56% от тях ще бъдат от Африка.

В същото време до 2030 година допълнително 130 милиона души могат да се присъединят към редиците на хората, живеещи в крайна бедност, нанасяйки „огромен удар“ върху глобалните усилия за премахване на крайната бедност и глада до края на десетилетието.

Елиът Харис заяви, че според най-песимистичният сценарий до 2030 г. ще има допълнително 160 милиона души, живеещи в бедност. С оглед на нарастващото неравенство той предупреди, че „това само ще засили недоволството и нестабилността в много части на света“.

Балансът между спасяването на живота и спасяването на работни места е много труден за постигане

Харис от ООН също така посочи, че правителствата трябва да ограничат пандемията и да сведат до минимум нейните икономически въздействия. „Балансът между спасяването на живота и спасяването на работни места е много труден за постигане“, допълни той.

Според него предприетите фискални стимули са неравномерно разпределени в света и много развиващи се страни не успяха да въведат достатъчно големи спасителни пакети поради рязък спад на валутните приходи от износ и туризъм, парични преводи и нови държавни заеми.

„Във всеки случай, освен ако няма големи пробиви по отношение на развитието на ваксини, икономическите дейности ще останат значително ограничени и всяка фискална мярка няма да бъде напълно ефективна за стимулиране на инвестиции и растеж“, отбеляза Харис.

ООН: Храните по света са поевтинели рязко | СЕГА

Стабилната международна координация е от изключително значение за овладяване на пандемията

Той подчерта, че „стабилната международна координация“ е от изключително значение за овладяване на пандемията, минимизирането на нейните ефекти на разпространение и подпомагане на държавите, които са най-силно засегнати от Covid-19.

„До колко бързо и ефективно международната общност бъде в състояние да овладее общественото здраве и социално-икономическите последици от пандемията, това ще определи и колко скоро светът може да се върне към нивата на икономическите дейности от преди кризата“, заключи главният икономист на ООН Елиът Харис.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *