ООН ще подпомага малки ферми

Тъй като реколтата намалява, а гладът се увеличава на все по-топлата ни планета, ООН планира да използва нови финансови инструменти и да работи с банки и други партньори, за да попълни празнотата в инвестициите в селското стопанство през идното десетилетие, информира Ройтерс.ООН подпомага малки ферми.

Резултат с изображение за „оон малки ферми“

Инициативата е част от усилията на Международния фонд за развитие на селското стопанство (IFAD), агенция на ООН с централа в Рим, да увеличи подкрепата си за малките производители на храни в селските области.

Въпреки че произвеждат половината от световните хранителни калории, повечето производители нямат достъп до заеми, а гладът и бедността се концентрират все повече на местата, където те работят и живеят, съобщи агенцията, информира economynews.bg.

Резултат с изображение за „оон малки ферми“

За първи път фондът ще осигури средства за малки селскостопански компании в някои от най-бедните страни в света пряко или в партньорство с други финансови институции. Досега той отпускаше средства на правителства, но миналата година правомощията му бяха променени, за да може да финансира и частния сектор.ООН подпомага малки ферми.

Пол Уинтърс, заместник-вицепрезидентът на фонда, каза пред фондация „Томсън Ройтерс“, че повечето средства за развитие не отиват при местните бизнес мрежи, ползвани от фермерите на място.

Резултат с изображение за „оон малки ферми“

 

Фондът обаче има възможност да работи с компании, предоставящи семена, торове, транспорт и други стоки и услуги, каза той.

Фондът може да работи с местни банки или Международната финансова корпорация, част от Световната банка, за да помогне за създаването на хладилни камери на местата, където организацията помага на рибари, производители на млечни продукти или растениевъди.

Резултат с изображение за „оон малки ферми“

Осигуряването на хладилници може да увеличи доходите им, като им позволи да съхраняват улова си, млякото или продукцията по-дълго, за да се избегне пренасищане в предлагането и да се постигнат по-високи цени.

Уинтърс каза, че сега фондът търси финансови партньори, за да инвестират заедно между един и пет милиона долара.

Друг проект на фонда предвижда партньорство с големи хранителни компании като Данон (Danone) и Марс (Mars), за да бъдат подготвени дребните фермери в Гана за нарастващото търсене на масло от ший.

Новият финансов подход, представен тази седмица на двудневно заседание на управителния съвет на фонда, предвижда използване на нарастващите световни климатични финанси и предоставяне на заеми в съответствие с резултатите от проектите.

Резултат с изображение за „оон малки ферми“

Броят на гладните хора по света се увеличава вече трета поредна година. Учените са на мнение, че климатичните промени вероятно ще влошат ситуацията, като най-новите проучвания предупреждават за едновременен спад на производството на храни, както от селското стопанство, ката и от рибарството, на фона на недостига на вода, който застрашава реколтата.

Световните лидери се споразумяха през 2015 година да се инвестират годишно над 115 милиарда долара за елиминиране на глада до 2030 година, посочва ООН.

Богатите правителства обаче предоставят само около 10,5 милиарда долара годишно като помощ за селското стопанство в развиващите се страни според сайта Донор трекър.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *