ОПЕК отчита ръст на петролното производство

Организацията на страните износителки на петрол съобщава за ръст на петролното производство през октомври с 240 хил. барела на ден до рекордно ниво от 33,64 млн. барела дневно, най-високо ниво от 2008-а година насам, съобщава БНР.

 

Основна движеща сила са по-големите добиви през миналия месец в страни като Нигерия, Либия и Ирак, които се надяват да бъдат изключени от окончателното споразумение на ОПЕК за намаляване на производство, което би трябвало да бъде факт в края на месеца (на 30-ти ноември).

Този солиден ръст на производството може да подкопае усилията на картела да ограничи предлагането на петрол и предполага за дори още по-голям излишък на пазарите на черното злато през следващата година.

В същото време ОПЕК запази без промяна своята предишна прогноза за нарастване на търсенето на петрол в световен план с 1,15 млн. барела на ден през 2017-а година.

Организацията очаква търсенето на суров петрол, добит от картела, да достигне през следващата година около 32,69 млн. барела на ден. Това означава, че ако в края на месеца не бъде постигнато окончателно споразумение за намаляване на производството до нива между 33,0 млн. и 32,5 млн. барела, през 2017-а година петролният излишък на ОПЕК ще достигне 950 хил. барела на ден.

Картелът почти не коментира изненадващото избиране на Доналд Тръмп за следващ президент на САЩ, отбелязвайки само, че повече информация през следващите месеци ще даде допълнителна представа, която да позволи по-подробен преглед на икономическата ситуация в САЩ, особено след последните избори.

И днес петролът се намира под натиск при неговата търговия на пазарите на суровини с оглед на оставащите съмнения относно предстоящото в края на месеца заседание на ОПЕК и на фона на поскъпващия американски долар.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се понижава с 1,32% към 44,07 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт „Брент“ с доставка през януари 2017-а се понижава с 1,24% към 45,27 долара за барел.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *