Оптимизмът – основен проблем на анализаторите

Според Пари Ритхолц, автор на „The Big Picture“, един от основните проблеми на специалистите е техният прекомерен оптимизъм.  Те винаги са прекалено оптимистично настроени и това си личи от техните очаквания за ръстове в печалбите, които бяха два пъти по-високи от средните ръстове, регистрирани от компаниите на пазара.
Анализаторите правят особено грешни прогнози, когато икономиката влиза в рецесия. Единственият път, когато те не са били твърде оптимистично настроение е бил в средата на рецесията.
През последните няколко седмици станахме свидетели обаче, на драстично намаляване на прогнозите им и ценовите таргети за компаниите от индекса S&P 500.  Специалисти от Barclays Capital и Wells Fargo намалиха значително очакваните печалби за компонентите на индекса за следващата година и последващите такива.  Това до голяма степен предопределя и корекцията, която наблюдаваме, като индексът вече е с 18% под върха си от началото на юли месец.
Това, прогнозите да се понижават е добро нещо, защото създава предпоставки за едно добро представяне на индекса в бъдеще, когато резултатите отново започнат да превишават по-ниските очаквания.  Акциите започват да стават атрактивни, освен ако печалбите на компаниите не са на прага на колапс с над 25% подобен на този от 2008 година, заключава специалистът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *