Орешарски предложи заплатите на министрите да бъдат намалени с 15%

Министърът на финансите Пламен Орешарски предлага заплатите в бюджетната сфера да не се увеличават от 1-ви юли тази година, както беше предвидено. Очаква се с 15 на сто да бъдат намалени заплатите на министри, заместник-министри и областни управители.

Това са част от мерките, предложени от финансовия министър за преодоляване на негативните последици от финансовата криза. Министрите трябва да предложат кои от разходите във ведомствата им да бъдат свити до края на годината.

С 6 на сто по-малко са приходите в бюджета за петте месеца на тази година, в сравнение с предходната, съобщи Орешарски и изброи част от предложените мерки:

Предложих мерки за увеличаване преди всичко на административно-управленските разходи. По-важните могат да се резюмират до следното: неувеличаване на индивидуалните размери на индивидуалните основни месечни заплати за съответните длъжности до края на годината; ограничаване на значението на персонала за незаетите щатни бройки;

Преустановяване извършването на разходи за парични или предметни награди и други допълнителни възнаграждения „бонуси” за сметка на очаквани икономиии за средства за работни заплати, въвеждане на лимити на разходи за телефони, коли.

Стопиране във възможна степен на командировки в чужбина, лимитиране и ограничаване на разходите за закупуване на автомобили, компютри, климатици и не на последно място, 15 на сто намаление на заплатите на министри, заместник-министри, членове на политическия кабинет, областни управители, заместник-областни управители.

Очаква се до края на годината в резултат на мерките да бъдат спестени половин милиард лева. Мерките на кабинета за ограничаване на разходите обаче няма да се отрази на предвиденото увеличаване на пенсиите от 1-ви юли, увери социалният министър Емилия Масларова.

Това е една от мерките на кабинета срещу негативните последици от финансовата криза, съобщи след правителственото заседание министърът на европейските въпроси Гергана Паси.
Правителството е обсъждало днес съкращаване на още разходи в администрацията, уточни след заседанието министър Николай Василев.

Той допълни, че вероятно обсъжданите днес предложения ще бъдат приети следващата седмица от правителството, като не става въпрос за увеличаване на буфера на разходите от 10 на 20%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *