Орязват печалбата на Енергото

Държавният регулатор засилва контрола за качеството на тока

Кабинетът отново внесе промени в Закона за ДДС в парламента, след като Конституционният съд отмени текст за облагането на нотариуси и частни съдебни изпълнители. Мотивите на съда бяха нарушения на процедурата за гласуване. Затова сега същият текст отново се внася в парламента за гласуване.

Ако Енергото доставя лош ток или дава грешни сметки, печалбата му ще бъде орязана. Това е записано в нова методика на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. С нея електроразпределителните дружества в страната ще бъдат задължени да пресмятат сгрешените сметки за ток в рамките на 10 дни. В новия документ подробно ще се посочат изисквания към енергийните дружества и параметрите за качество на доставяните от тях услуги. ДКЕВР ще обсъди по-строгите изисквания на открито заседание в петък. С тях „комисията Шушулов“ засилва контрола по качеството на тока и обслужването на клиентите. Тримата собственици на Енергото ще бъдат следени изкъсо какво продават и как работят с потребителите. Това ще е обвързано с исканите от тях приходи и цени на тока. ДКЕВР дава срок до 1 година Енергото да приведе напрежението в мрежата си според изискванията. От 2010 г. преизчисляването на сгрешени сметки ще става до 5 дни. Ако Енергото не изпълнява заложените в методиката мерки, ще бъде глобявано чрез орязване на печалбите.

Междувременно чешката компания CEZ, собственик на Енергото в Западна България, обяви, че 85% от клиентите, пробно отчитани за период по-рядко от месец, не са имали проблеми със сметките. В проекта влизат 2300 домакинства в София, които са отчитани на два месеца. Прогнозирането на потреблението ставало с 95% точност. 42% от клиентите пък заявили, че имат доверие в отчитането на електромери. Проучването, направено от „Маркет тест“, ще бъде използвано от CEZ при прокарването на идеята за отчитане на електромерите на 3 месеца. Синдикатите в „Електроразпределение Столично“ съобщиха, че стачка и режим на тока в София няма да има. Те са договорили с шефовете на CEZ за увеличение на заплатите с 15% от януари, както и наполовина по-малко съкращения.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *