Освободиха Асандж под гаранция

© Снимка:ЕПА / БГНЕС
Джулиан Асандж

ЖурналистътДжулиан Асандж бе освободенпод гаранция от британски съд. Съдия Хауърд Ридъл постанови освобождаването на Асандж до следващото изслушване по делото му на 11 януари.39-годишният австралиецняма да бъде пуснат на свобода веднага, тъй като ответната страна може да обжалва решението в рамките на два часа.
Съдията Хауард Ридъл постанови Асандж да бъде освободен при строги условия на освобождаването му. Условията са да носи електронна гривна за установяване на местонахождението му, да живее на определен адрес в Лондон, да спазва полицейски час и да внесе 240 хиляди лири (282 хиляди евро) гаранция.
Адвокатът на австралиеца – видният правист по дела за човешки права и екстрадиции Джофри Робъртсън заяви, че голям брой изтъкнати личности по света са предложили общо около 200 хиляди лири за гаранцията.
Решението на съда в Уестминстър, което бе посрещнато с бурни възгласи на възторг от привърженици на Асандж, събрали се около сградата.
Шведските власти издадоха заповед за задържането наоснователя на „Уикилийкс“по обвинения в сексуални престъпления. След ареста му те поискаха да бъде екстрадиран в Швеция. Асандж отхвърля всички обвинения и заяви, че ще продължи да се бори срещу екстрадиция.
Скандалният сайт „Уикилийкс“ предизвика широк международен отзвук след като публикува стотици хиляди секретни документи за военните конфликти в Ирак и Афганистан и тайни телеграми на американската дипломация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *