Островът на биткойните

Британският остров Ман е странно място. Като дом на овце с четири рога, котки без опашки и отлично запазени парни локомотиви от Викторианската епоха, тази скала в средата на Ирландско море вероятно е известна най-вече с домакинството на най-опасното състезание с мотори в света – Manx TT.

От известно време обаче мястото вече може да се нарече островът на биткойните. Услугата за превоз Lady Chauffeurs е само една от нарастващия брой фирми на острова, които приемат виртуалната валута. Правителството на Ман се опитва да превърне острова в най-важния център за технологията. Там вече са базирани около 25 стартъпи, работещи с цифрови валути или блокчейни, които ги подкрепят. Броят на тези компании нараства непрекъснато.

Много от новодошлите хора на острова са млади програмисти и професионалисти с технически познания от САЩ, Канада и Бразилия, които първоначално пристигнали за работа в онлайн хазарта. През изминалото десетилетие някои от най-големите технологични компании са преместили бизнеса си на острова, включително и Rational Group, която притежава уебсайтовете PokerStars и Full Tilt Poker. Това превръща остров Ман в точно толкова важна част за онлайн покера, колкото Лас Вегас и Макао са за казината.

Вероятно несъзнателно тези фирми са допринесли за зараждането на общност на виртуалната валута на острова. Биткойнът е популярен сред технологичните специалисти, а някои поклонници сменят работата си за стартови бизнеси, посветени на цифровите валути.

Според Адриан Форбс, основател на компанията за продажба на физически биткойни TGBEX, криптовалутата е стъпка напред към по-добър свят. „Това е глобална валута, която не може да бъде манипулирана от никое правителство и не може да бъде обезценена заради прищявка. Виждате какви дългови кризи се случват. Тези неща не биха ставали, ако всеки използваше биткойн“, смята Форбс.

Виртуалните валути се ползват с подкрепата на правителството на остров Ман. То работи по създаването на регистър на компаниите, боравещи с виртуални валути. То ще е първото в света, което използва блокчейн, за да съхранява официални данни.

За по-малко от година е създадена регулаторна рамка и парламентът е гласувал законови промени. Така обмяната на виртуална валута ще трябва да се подчинява на изискванията против изпирането на пари, като финансов регулатор ще следи за тяхното спазване.

Предприемачите в техиндустрията харесват острова не само заради регулаторния режим. Трите фиброоптични пръстена, които свързват острова с Ирландия и Обединеното кралство, осигуряват необикновено мощна честотна лента. Има изобилие от надеждно електричество, каквито са и ултрасигурните и гъвкави центрове за данни на острова.

На Ман няма корпоративен данък, нито данъци за дивиденти. Освен това облагането на физически лица е ниско – най-много до 20 процента, което е по-малко от половината от най-високото ниво на облагане във Великобритания.

Интернет търговията, която включва онлайн хазарта, възлиза на повече от 20% от годишния БВП на остров Ман от 6,2 млрд. долара. Финансовите услуги дават около 35% от БВП, а други професионални услуги като правните и счетоводните съставляват около 20 на сто. Островът се радва три поредни десетилетия на продължителен икономически растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *