Остров Пукет загуби блясъка си на имотна перла

Популярният тайландски курорт Пукет, който изживяваше бум в имотния сектор в последните години благодарениеапетита за лукс начуждестранните инвеститори, вече не е толковажелана имотна дестинация, пише Property Wire.
Анализатори от CB Richard Ellis съобщават за значителен спад на сделките с недвижими имоти, по-малко обявени проекти, както и нарастване дяла на отложените.
Последният доклад на анализаторската компания сочи, че след 5 години на интензивен ръст, имотният пазар на о. Пукет наистина е пред колапс. Само че експертите от бранша не очакват райското кътче да последва съдбата на Испания или на американския щат Флорида, тъй като повечето от готовите проекти са вече продадени изгодно. Инвестициите в луксозни имоти пък не се влияят особено от ценовите движения.
Резултатите от проечването на Richard Ellis сочат, че от около 3 000 напълно готовисамостоятелни ваканционни имота са продадени 89 процента от тях. Същото важи и за жилищните кооперации, където от 2 000 готови апартамента са реализирани 92 на сто от тях.
Около 1 700 апартамента ще бъдат завършени през настоящата година, както и около 450 вили в 10 комплекса. От консултантската компания уточняват, че след решението за отлагане на някои проекти цифрите може и да не са точни.
Експертите очакват в дългосрочен план пазарът на луксозна недвижимост да не пострада толкова, тъй като инвестициите на богатите купувачи не се повлияват толкова от цените, колкото от придобивания престиж. Това ще даде известна стабилност на острова, макар и Пукет да не е имунизиран срещу ефектите на кризата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *