Отказът от “Белене“ бил “незначителна загуба“ за “Росатом“

“При общия обем на поръчките на “Росатом“ отказът от една атомна електроцентрала е незначителна загуба. Но за централата в Белене бяха изразходвани немалко време и сили. Разбира се, би било жалко, ако проектът не се реализира“ – заявява Кириенко пред ИТАР-ТАСС. Според Кириенко позицията на Русия по въпроса е строго прагматична: “Ако България реши да строи АЕЦ “Белене“, ние ще строим. Ако на България не е нужен този проект, то няма да го реализираме“.
Говорителят на “Росатом“ Сергей Новиков заяви пред РИА “Новости“, че “не можем да общуваме с българските партньори през медиите и предпочитаме да изчакаме официалното уведомление за взетото решение“. Членът на парламентарната асамблея на Съвета на Европа Владимир Грачев коментира, цитиран от “Медиапул“, че българският премиер Бойко Борисов така и не е вникнал в проекта за АЕЦ “Белене“, за който е взел решение. По думите му изработеният реактор не може просто така да се мести от площадка на площадка, когато няма нито технико-икономическа обосновка, нито експертиза, нито проект за нов блок в АЕЦ “Козлодуй“. Според експерта това означава, че реакторът за АЕЦ “Белене“ ще е “под ключ“ в близките 10 години.
Грачев оспори тезата на Борисов, че отказът да се строи централата е лихвата по кредита за проекта, след като руското страна е предложила схема, по която българският държавен бюджет въобще е бил изваден от процеса на финансиране на проекта“. “Всички дейности щеше да осъществява проектната компания, а дългът да се погасява от приходите от произведената електроенергия след въвеждането й в експлоатация“ – обясни руският експерт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *