Отложиха срещата между Станишев и Медведев в Москва за утре

Срещата на премиера Сергей Станишев с президента на Руската федерация Дмитрий Медведев беше отложена за вторник. Началният й час остава същият – 12.00 часа.

Срещата между българският премиер и руския президент е първата от поредицата срещи с ръководителите на руската държава, в рамките на това посещение, като акценти в разговорите са сътрудничеството в енергийния сектор, балансиране на икономическите отношения чрез повишаване на българския износ, възможностите за участие на наши фирми при доставките на строителни материали и изграждането на обекти за Олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

Позицията си по въпросите, свързани с „Южен поток”, Станишев формулира на вчерашната среща с българите в Русия така: „Ние стъпваме на договореностите от София на подписаното споразумение и следващите стъпки трябва да следват тази логика. Първо, България трябва да получава в следващия период до 2030 г. по действащите споразумения, които бяха подписани, същото финансиране като финансов резултат за българската страна, като тази, която е предвидена. По отношение на новия газопровод „Южен поток” трябва да се постигнат договорености, които са конкретни. На тази основа водим разговорите, ще продължим да ги водим и ще отстояваме нашия интерес. За нас е важно това да е изгодно за България – с тази позиция идваме и тук, в Москва. Вярвам на политическо ниво, надявам се, ще има по-добра воля, отколкото на ниво корпорация”.

Станишев ще открие и бизнес форум „България и Русия – нови възможности за сътрудничество”. В комплекса „Гостиный двор”, в който ще е Българската национална търговско-промишлена изложба, ще бъде най-мащабното досега представяне на експортния потенциал на страната ни в чужбина. От днес до 30 април върху площ от 3500 кв. м ще се представят около 200 наши фирми. Целта е повишаване на износа за един от основните външно-търговски партньори на страната ни, като се използват икономическите, инвестиционните и експортните възможности на България като пълноправен член на ЕС и надежден партньор, предлагащ конкурентни стоки и услуги.

Според статистиката през последните години има активизиране на търговско-икономическите отношения между двете държави. През миналата година 10,2% от външнотърговския ни стокообмен е с Руската федерация. Той има ръст от над 48 на сто. Руските инвестиции в икономиката на страната досега са 926,7 млн. евро, което нарежда Русия на 13-о място в класацията на инвеститорите. През 2008 г. те нарастват с 22,3 на сто. 4652 са българските фирми с руско участие в капитала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *