Отпуснатите банкови кредити са нараснали с 480 млн. лв.

Кредитирането в страната продължава да расте, като през април увеличението е с 481.8 млн. лв. спрямо март. Така общият обем на заемите приближава 55.8 млрд. лв. към края на четвъртия месец на годината, показват данните на Българската народна банка (БНБ).

Резултат с изображение за банкови кредити

Най-голямо повишение спрямо година по-рано отбелязват ипотечните кредити, докато увеличението на потребителските заеми се забавя драстично – от 17.9% на годишна база през март до 10.9% през април. Причината е изчерпването на еднократен статистически ефект.

Очакванията на БНБ са растежът на заемите да продължи през следващите месеци, но с по-бавни темпове. Според прогнозата на банката потреблението ще се забави, което ще се отрази и на кредитната активност.

Активността на имотния пазар продължава

Задълженията на домакинствата в страната се увеличават със 7.9% през април спрямо същия период на 2018 г., като така общият обем на този тип заеми приближава 22.3 млрд. лв. От тях с най-голям годишен ръст изпъкват ипотечните кредити – 11.8%, като темпът се ускорява за четвърти пореден месец. Това се равнява на 1.15 млрд. лв. и така общата сума достига 10.9 млрд. лв.

От друга страна, досегашният лидер по отношение на годишен темп на растеж – потребителските кредити, отбелязват значително забавяне. Докато преди месец повишението беше с близо 18% спрямо март 2018 г., през април темпът пада до 10.9%. Причината е, че преди година клонът на BNP Paribas Personal Finance се включи в списъка с „банкови“ дружества в страната, като така техните кредити се добавиха към останалите в групата и повишиха темпа на растеж на потребителските заеми. През април 2019 г. обаче този еднократен статистически ефект се изчерпва, информира в.Капитал.

Бизнесът търси средства

На фона на двуцифрените темпове на растеж при заемите, които поемат домакинствата, увеличението на бизнес кредитите от 4.8% на годишна база изглежда незначително. Те обаче представляват 60% от всички задължения в страната и затова зад по-малките изменения се крият големи суми като увеличение с 1.54 млрд. лв. на годишна база през април.

Добра новина е и фактът, че лошите и преструктурирани заеми продължават низходящия си тренд. През април сумата е със 795 млн. лв. под миналогодишната, което е понижение с 12.1% и така общият обем пада под 5.8 млрд. лв. Намалението е най-голямо в частния сектор – докато преди година лошите вземания представляваха 20.6% от всички бизнес заеми, сега делът пада до 16.9%.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *