От Тръмп, та на глог: Една глобална търговска война може да засегне най-тежко САЩ

Икономиката на Съединените щати може да се свие с около 2% през първата година от един цялостен търговски конфликт с останалата част от света, докато Китай и други икономики дори могат да спечелят. Това показва поредното ново проучване на Европейската централна банка, цитирано от „Уолстрийт джърнъл“.

В публикуваното в сряда изследване икономистите на ЕЦБ са моделирали сценарий, при който САЩ повишават митническите тарифи за целия си внос с 10%, а търговските им партньори отговорят с еквивалентно повишаване на митата за вноса на американски стоки. В заложения от ЕЦБ модел останалите държави не въвеждат наказателни налози една на друга.

Изследователите са установили, че икономиката на САЩ ще се свие с около 2% през първата година в сравнение със ситуация, в която нищо не се променя, като в същото време световната търговия ще се свие с 3 на сто. Тази прогноза се базира на предположението, че по-високите тарифи ще намалят доходите на домакинствата и ще навредят на бизнес доверието, отразявайки се негативно върху частното потребление и инвестициите. Това би трябвало да компенсира положителното въздействие от високите мита, а именно, че потребителите и бизнесът вероятно ще се пренасочат към продукти и стоки, произведени на вътрешния пазар, което би могло да повиши американската икономика.

„Икономика, налагаща мита, която принуждава другите държави да предприемат ответни мерки, ще се окаже в далеч по-лоша форма, тъй като това ще доведе до спад на жизнения стандарт и до загуба на работни места“, показват резултатите от проучването на ЕЦБ.

Съгласно същия сценарий на ЕЦБ, икономиката на Китай ще нарасне малко по-бързо през първата година. Въпреки че в този случай САЩ ще внасят по-малко китайски стоки, това би било компенсирано от засилване на търговията на Китай с други страни, като китайските износители биха могли да спечелят пазарен дял за сметка на по-скъпия американски експорт.

Европейските износители също биха могли да спечелят от такъв търговски конфликт, въпреки че всичко ще зависи от това, доколко лесно една страна може да замести вносните продукти от различни държави.

Трябва да се има предвид, че от месеци насам официалните представители на ЕЦБ се тревожат относно влиянието на нарастващия търговски протекционизъм върху експортно-ориентираната еврозона. Икономическият растеж в 19-те държави, споделящи единната валута, се забави през настоящата година, при това в момент, когато ЕЦБ започна да се оттегля постепенно от провежданата от години политика на лесни пари.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *