От 1 януари ще купуваме електронни винетки

От 1 януари шофьорите ще купуват електронна винетка, а в средата на 2019 г. ще заработи и тол системата, съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред bTV. Електронните винетки ще бъдат седмични, месечни, годишни, както и за уикенда.

Резултат с изображение за винетки

Нововъведенията минаха на първо четене в парламента въпреки купищата неясноти по тях.

Старите годишни стикери ще важат, но не е ясно как новата система ще отчита, че шофьорите, които карат с тях, не са нарушители. Глобата за липсваща винетка е 300 лв. Законът за движение по пътищата предвижда и временно спиране на колата от движение до купуването на винетен стикер.

Проверките от Нова година трябва да стават, като колите минават под специална рамка, която ще сканира номерата им и ще проверява дали фигурират в електронната система с платена винетка. Къде ще бъдат разположени тези рамки, все още не е известно. Като се знае колко грешки има в системата на КАТ за глобите, няма гаранция, че и тази за винетките ще работи без грешка и няма да изкарва редовните шофьори нарушители.

Предвидена е възможност за трансформиране на стикера в електронна винетка до 31 януари 2019 г. Това може да се направи в пунктовете за продажба.

Около тол системата също има доста неясни неща. Пътната агенция (АПИ) още не е определила къде да бъдат разположени терминалите за самотаксуване. Тя ще бъде въведена за камионите и автобусите. За изминаването на едно и също разстояние ще се плаща различна сума в зависимост от състоянието на пътя, твърдят вносителите. По предварителни данни тол такса ще се плаща за около 16 хил. км пътна мрежа, като не е изключено да бъдат обхванати и част от третокласните пътища, информира в.Сега.

Зам.-председателят на комисията по транспорт Станислав Иванов уточни, че цените на тол таксите не са ясни, тъй като законът дава рамката. През септември ще бъдат направени обществени обсъждания и ще се дискутират цените, обясни той, цитиран от „Дневник“.

Възможност за събиране на такси ще има ще има и чрез т. нар. карти за гориво, издавани от различни търговци, чрез които се осъществяват безкасови с карти или чипове, които отчитат трансакцията, пише в мотивите към законопроекта. За целта АПИ трябва да сключи договори с търговците.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *