От 2016 г. възрастта за пенсия започва отново да расте

Догодина жените ще се пенсионират при навършване на възраст 60 г. и 10 месеца, възрастта при мъжете ще бъде 63 години и 10 месеца. И при двете групи възрастта се вдига с 2 месеца спрямо сегашните нива. С 2 месеца догодина се вдига и изискуемият стаж за пенсия, който става 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете. Двата показателя ще растат плавно до достигане на 65 г. възраст при мъжете и жените и 37 г. стаж при жените срещу 40 г. стаж за мъжете.

Това реши окончателно парламентът на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. Промените в пенсионната система се обсъждат близо 6 месеца, като при съгласуването се постигна труден компромис между работодатели и синдикати.

Дебатът по промените в КСО започна късно вчера следобед след драматичните обрати по темата референдум и удължаване на работното време на парламента до гласуване на законопроекта. До редакционното приключване на броя депутатите успяха да отметнат едва 1/4 от законопроекта, включително и две ключови промени – във възрастта и стажа за пенсиониране и размера на осигуровките.

Вотът по възрастта и стажа за пенсиониране не поднесе изненади – предложението бе прието с 97 гласа „за“. Гласуването по групи не стана ясно, но в дебата депутатите от Патриотичния фронт и БСП очаквано се обявиха против. БСП предложиха възрастта и стажът да останат без промяна, с аргумента, че вдигането им на фона на ниската продължителност на живота ще тласне хората да крият доходи. „Хората няма да се осигуряват, защото няма да доживеят до пенсия. Това, което се предлага, е един естествен подбор – болните няма да могат да добутат до пенсия“, коментира Филип Попов от БСП. Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт вдигането на възрастта и особено стажа води до бум на инвалидните пенсии, защото това се оказва единственият начин за българи с дупки в осигурителната история да получат пенсия. В тази ситуация са огромна част от работилите през прехода, коментира Байрактаров.

Никой от мнозинството не зае позиция по тези текстове. Не успя да се изкаже и вицепремиерът Ивайло Калфин, защото дебатът бе преждевременно прекратен по настояване на Цвета Караянчева от ГЕРБ. Така Калфин бе принуден да коментира възрастта и стажа постфактум. „Чуха се много заблуди и лъжи. Възрастта 65 години фигурира в КСО от 2011 г. Там е предвиден още по-рязък скок във възрастта, който бе замразен“, коментира той.

Без почти никакъв дебат депутатите вчера одобриха и вдигането на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ от 2017. Одобрените текстове предвиждат вноската да се вдигне на два пъти – през 2017 и 2018 г., с по 1%. За сметка на този ръст няма да се случи предвиденото увеличаване на вноската за задължителното допълнително осигуряване с 2% от 2017 г. Възражения по тези текстове изрази само Георги Гьоков от БСП, който настоя осигуровката да скочи още от 2016 г. заедно с минималния осигурителен доход. Колебания по ръста на осигуровките имаше при предходни дебати и РБ, но никой от блока не взе думата сега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *