Официално: Nokia продаде бизнеса си с телефони на Microsoft

Поредната голяма сделка в света на технологиите вече е пред финала си. Финландската компания Nokia съобщи, че акционерите й са одобрили продажбата за 5,44 милиарда евро (7,35 милиарда долара) на отдела й за мобилни телефони на американската компания Microsoft, предаде БГНЕС.

Сделката била одобрена почти единодушно (99,7%) от акционерите, които гласували преди извънредна среща в Хелзинки. Прехвърлянето на бизнеса с мобилни телефони се очаква да се случи в началото на 2014 г.

Nokia, която преди време беше световен лидер на пазара на мобилни телефони, загуби позицията си за сметка на южнокорейската компания Samsung през 2012 г. Макар все още да е на второ място на пазара за мобилни телефони преди американския гигант Apple, компанията в момента е на осмо място в бързо разрастващия се пазар на смартфони, съобщава консултантската компания Гартнър.

През 2012 г. Nokia регистрира загуби в размер на 3,1 милиарда евро и 590 милиарда евро в първите девет месеца на 2013 г. Чрез продажбата компанията се опитва да се съсредоточи върху по-доходоносни бизнес сфери.

Решението на акционерите да скъсат и последната връзка на компанията с някогашната голяма телефонна империя се очакваше и цената на акциите на финландската компания се удвои след обявяването на плана в началото на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *