Офшорките са тъмната страна на глобализацията

Офшорките, но и легални финансови центрове в Европейския съюз служат за тайно финансиране на политически партии в много държави, това заяви пред медиите в белгийската столица Брюксел  Джоузеф Стиглиц – Нобелов лауреат по икономика.

Незаконни спонсорства на политически кампании се канализират чрез офшорки и понякога не толкова тайни местни финансови центрове. Данъчните убежища не са само офшорни. Има ги както в Европа, така и  в Съединените шати. Те предоставят инфраструктурата, чрез която се предава финансиране, свързано с конфликт на интереси или политически кампании, каза икономистът.
Стиглиц бе изслушан от анкетната комисия в Европарламента за съмненията в укриване на данъци, разкрито от т.нар. „Досиета от Панама„. Той беше член на разследваща група, назначена от правителството на Панама, но подаде оставка в знак на протест, след като властите отказаха публикуването на експертния му доклад.

Да припомним случая. В началото на месец април 2016-та година десетки световни средства за масова информация започнаха публикуването на журналистически разследвания, които се основават на т.н. „Панамски архив. Тези документи бяха със заплашителните по размер 2,6 терабайта, които съдържат милиони документи на панамската юридическа кантора Мосак Фонсека. Тези документи станаха достояние на Международен консорциум на разследващите журналисти и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпнаст. В публикуваните от тях документи станаха известни данните за различни офшорни схеми, в които участие имаха стотици известни политици, бизнесмени, филмови звезди, финансисти, в това число и действащи държавни глави.
Според Стиглиц финансовите убежища са тъмната страна на глобализацията. Те са една от основните причини глобализацията да не работи. Когато хората виждат тази тъмна страна, те още повече се разочароват. Затова се надявам на по-добри резултати в борбата с укриването на данъци, особено в Европа, добави той.
Наскоро Джоузеф Стиглиц пророкува в интервю за германския в. „Ди Велт“, че еврозоната няма да се запази в сегашния си вид заради непостоянността на политиците в Европа. „Скоростта, с която изчезват решенията в Европа, ме притеснява. Политиците се разбират за някакви мерки, които трябва да се вземат, след което започва блокиране на тези решения, пазарене, губене на време“, посочи тогава известният икономист.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *