Очаквано: Ковачки поведе на прокуратурата с 1:0 след скалъпеното обвинение

Процесът обаче няма да продължи, тъй като днес съдът го върна на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обвинителния акт, предаде БТА.
С обяснението, че се страхува от посегателство над живота си бизнесменът Христо Ковачки не позволи да бъде сниман със светкавици по време на днешното заседание на съда срещу него, съобщи БЛИЦ.
След фалстарт на делото миналата седмица, днес Софийският градски съд конституира Националната агенция за приходите (НАП) като граждански ищец и допусна иска срещу енергийния бос на стойност 16.78 млн. лева. На същата стойност е и обвинението срещу Ковачки за неправомерно приспаднат ДДС.
Процесът обаче няма да продължи, тъй като днес съдът го върна на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обвинителния акт, предаде БТА.
Това стана след искане на защитата на подсъдимия. Адвокат Илиян Василев заяви, че сегашното обвинение е абсолютно различно от това в предварителното производство. По думите му обвинението сега се опира на фактури с невярно съдържание, а в досъдебното производство се посочва, че Ковачки е използвал дневници с невярно съдържание. Това лишавало подсъдимия от право на защита, тъй като адвокатите не са запознати с конкретното обвинение.
Освен това защитата поиска отвод на съдебния състав по делото.Магистратите обаче отхвърлиха това искане. Според председателя на състава Александра Йорданова, съдът не е изразил предубеденост. Според другия адвокат на Ковачик – Ина Лулчева, обаче е недопустимо причина за отлагане на съдебно заседание да бъде неизправно пълномощно за предявяване на граждански иск. На 19 ноември Софийският градски съд не даде ход на делото, тъй като юрисконсултите, представляващи Министерството на финансите, не бяха упълномощени по надлежния ред за предявяване на граждански иск. Според Лулчева, Наказателно-процесуалният кодекс не предвижда възможност дело да се отлага заради граждански иск, което говори за предубеденост на състава.
Прокуратурата ще се съобрази с решението на съда да върне делото, коментира пред журналисти наблюдаващият прокурор Маргарита Немска. Според нея обаче доводите на защитата на Ковачки са неоснователни. За мен разминаване в документите и обвинението няма, коментира още тя.
Защитниците наКовачкине скриха задоволството си от решението на съда. Самият той запази мълчание, предаде „Хоризонт“.
Обвинителният акт срещу бизнесмена е около 100 страници, а материалите по делото са 350 тома. Прокуратурата обвинява Ковачки за фиктивни сделки за доставка на оборудване с няколко br,;re. Според обвинението той е ползвал данъчен кредит, като са представени неверни данни при покупко-продажби. Според обвинението приспадането на ДДС е в два периода – 14 февруари 2005 г. – 14 септември 2006 г. и 16 октомври 2006 г. – 14 юли 2008 г. Разследването започна в последните дни на октомври 2008 година.
Ако делото не беше върнато за отстраняване на допуснатите грешки, това означава, че трябваше да се ходи на оглед на всички машини, за които прокуратурата споменава в обвинителния акт. Част от тях вече са продадени, но всички останали са налице, коментира адвокат Василев и уточни, че за продадените също има документ. Няма как да се твърди, че има фиктивна сделка, щом всяка машина е налице, заяви той.
По обвинението първоначално на Ковачки бе наложена парична гаранция от 300 000 лева, която бе намалена на 200 000 лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *