Очакват се фалити на авиокомпании

Пандемията причини огромни щети в много сектори. Едни от най-пострадалите са авиокомпаниите. Държавната подкрепа за някои от най-големите авиокомпании в света, като германската „Луфтханза“, им помогна да се стабилизират, но през следващите месеци се очаква вълна от фалити в сектора, коментират анализатори от въздушния транспорт пред CNBC.

Фалит на авиокомпания – какви са правата ми - Туристически пътеводител - FAQ - eSky.bg

Данните от компанията за обработка на данни „Cirium“ показват, че от януари тази година 43 търговски авиокомпании са обявили фалит. За сравнение, 46 фалираха миналата година и 56 през 2018 г.

По-големите авиокомпании оцеляват по-трудно. А именно от 43 фалирали 20 са имали над 10 самолета във флота си, докато миналата година 12 такива компании са банкрутирали, а през 2018 г. – 10.

ЕК ще предложи страните да защитят авиокомпаниите от фалит

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) обяви, че превозвачите ще губят 77 млрд. долара през втората половина на годината, а през 2021 г. между 5 и 6 млрд. долара на месец. Доказателство за лошата ситуация в този бранш е новината, която британската нискотарифна авиокомпания „Изиджет“ обяви, че тази година може да отбележи първата загуба от основаването си през 1995 г.

Avianca обявява фалит - Money.bg

Компанията очаква дефицит до 1,1 млрд. долара. Поради ограничения в пътуванията, дължащи се на коронавируса, „Изиджет“ е ангажирала само 25% от капацитета си. За да оцелее в пандемията, досега компанията е взела заеми, съкратила 4 500 служители, продала е самолети.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *