Очаква ли се ръст на глобалната икономика?

Голдмън Сакс прогнозира, че в периода 2011 г. – 2020 г. световния брутен  вътрешен продукт (БВП) ще нараства със средно 4,1% на година. През последните  три десетилетия, този ръст никога не е надвишавал 3,5%. Въпреки това, в този случай разликата е в неговия източник. Много от  най-големите развиващи се пазари по света са се превърнали в ключови  икономически двигатели. През 2011 г. увеличението на общия БВП на Бразилия,  Русия, Индия и Китай (БРИК) е равен на БВП на италианската икономика.
„Все още се подценява мащаба на Китай и скоростта, с която страната се  развива“, казва Джим О’Нийл от Голдмън Сакс, който е създал акронима БРИК.  „БВП на Китай достигна до 8.2 трилиона долара, или половината от този на  САЩ. Икономическият растеж на Китай от 8% е еквивалентен на увеличение от 4% в САЩ“,  каза той.“ Китайският ръст създава нова Гърция в продължение на 12 седмици  и половина, а от 2010 г. е създал цяла Индия“, казва О’Нийл.
Скоростта на икономическата промяна е зашеметяваща за много европейци, които са все още в капана на финансовата криза. Анализаторите признават, че икономическата стагнация и политическа криза в Италия и в някои други страни бързо сриват качеството на живот и влиянието на Европа, както икономическо,  така и политическо.
Много азиатски икономики се опасяват, че ситуацията в Европа може да доведе до  нов цикъл на несигурност за световната икономика, поради продължаващата рецесия  в няколко европейски страни, политическата нестабилност в Италия и спекулациите, че Великобритания може да напусне Европейския съюз (ЕС), каза Ре  Чан Юн от Азиатската банка за развитие. Корейският икономист подчертава, че еврозоната трябва да приключи провежданите  реформи не само за собствения си интерес, но и в интерес на световната икономика.  „Необходимо е изграждане на работещи институции. Ако Европа спре сега, глобалните последици ще бъдат тежки“, добави той.
Ситуацията се усложнява и от коментарите на британски политици, че  Великобритания може да напусне ЕС. „Великобритания не е уверена, че трябва да остане в ЕС. Ние обаче сме загрижени, че ако британците напуснат, това ще предизвика ефекта на доминото и евентуално разпадане на Съюза“, каза Ре.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *