Очаква се да се съберат само до 10% от активите на КТБ

Синдиците на КТБ ще успеят да съберат евентуално 10% от активите на фалиралата банка. Това прогнозира в интервю пред „Капитал“ финансовият министър Владислав Горанов. Прогнозата му преди две години беше да съберат около 30%, а преди една година – около 20 на сто.

 

Причината за това са сбъдналите се, по думите му, прогнози, че в хода на несъстоятелността, голям част от активите, придобити с пари от банката, са били „отдалечени“ от нея.

Според министъра причините за това се крият в късно обявената несъстоятелност и в това, че самите съдебни спорове са фактически сложни, „а и знаем с каква скорост по принцип върви правораздаването при решаването на търговски спорове“.

На въпрос защо бюджетът за 2017 г. се предвижда отново да завърши с дефицит при рекордните приходи през тази година, които ще го балансират, Горанов посочва, че освен по-доброто изпълнение на приходите сега е налице и значително изоставане в разходите по европейските фондове.

Най-ефективно харчените пари през идната година се очаква да са тези за увеличаване заплатите на учителите, което има пряка връзка с повишаване качеството на образованието, е оценката на Горанов. Той смята, че най-неефективно ще се харчи в здравеопазването от гледна точка на очакване на хората да се подобри качеството на услугата.

„Като темп на нарастване на разходите в здравеопазването е с най-висок ръст през последните години. Не със същия темп расте удовлетвореността на гражданите“, посочва той.

На въпрос защо не се финансират реални реформи министърът пренасочва отговорността към ресорните министри.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *