Очаква се завръщането на англоговорещи клиенти на пазара на имоти

Пазарът на ваканционни имоти в България е в очакване тази година да се появят отново англоговорещи клиенти, показват прогнози на компанията „Грийн лайф“, специализирана в този сегмент на недвижимите имоти.

В последните месеци се засилиха запитвания от англоговорещи клиенти за покупка на нови жилища в нови проекти, но към момента няма сделки, съобщи на пресконференция Теофил Петров, изпълнителен директор на компанията, цитиран от БТА.

Според него това е една от индикациите, че ваканционният пазар се съживява и кризата за него е отминала. Англоговорещите клиенти основно търсят едноспални жилища, но не за постоянно живеене, а с цел почивка.

И през 2014 г. пазарът на този тип имоти ще продължи да разчита на рускоговорещите купувачи. Този тип клиенти – представители на бизнеса и пенсионери, се интересуват от покупка на ваканционни имоти за постоянно живеене. Представителите на деловите среди обикновено са хора от средния мениджмънт в Русия, с малък бизнес, които разкриват в България ресторанти, магазини, малки рекламни агенции или агенции за недвижими имоти, или работя в областта на високите технологии. От компанията очакват тази година да има ръст на сделките, не по-малък от 5 на сто, а при цените ръстът ще е от 1 до 3 на сто.

И при туризма има сериозни запитвания и има ръст спрямо 2013 година, защото страната ни е спокойна, близка, традиционна и желана от руските клиенти дестинация, коментира изпълнителният директор на компанията.

Фирмата работи по проект за зелен затворен жилищен комплекс в центъра на Поморие, който ще бъде завършен до три години и представлява интерес за рускоговорещи клиенти. От компанията отбелязаха, че за страната ни е много важно какви санкции би предприел ЕС, защото клиентите са основно от Русия и
пазарът е зависим от възможността на тези хора да пътуват и безпрепятствено да купуват жилища на територията на ЕС.

В зимните курорти кризата продължава, защото има сериозни инфраструктурни проекти, които остават нерешени и там сега основен е вторичният пазар, коментира изпълнителния директор на компанията. Англоговорещите клиентите търсят начин да продадат имотите си, купени преди кризата, но ценовите нива са ниски, защото търсенето е слабо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *