Още една двойка изчезва, подведена от GPS

В празнична еуфория Джереми Грифин натоварил цялото си семейство на колата и «попитал” чисто новичкия си GPS за най-бързия път от къщи до дома на бъдещите си тъст и тъща. Устройството му казало, че може да си спести цели 40 минути от времето, което иначе пътувал по заобиколния път в централен Орегон.
Следвайки инструкциите, Джереми и годеницата му отбили от магистралния път и поели по местен горски път, докато не се озовали заклещени в преспи сняг.
Телефонът се оказал без покритие, а храната на 11-месечната им дъщеричка била на привършване. След като се опитали да прокопаят пътека в снега и пренощували в колата, те си направили видеоклип за сбогом, пише Yahoo, която разказва драматичната история.
Джереми и годеницата му са една от общо три американски двойки, които по празниците се оказаха заклещени в снеговете насред непроходими пътища, подведени от GPS устройствата си. Пак около Коледа възрастна двойка от щата Невада се озова в ледената прегръдка на снега за цели три дена, след като се предовери на атоматизираната система за навигация на автомобила си и я остави да ги води през пустинята на източен Орегон.
По същото време трима души от Портланд и малкото им кученце се озовали извън пътя, следвайки GPS инструкции. Когато спасителите ги намерили, тримата и кученцето били изтощени и с хипотермия, след като извървели над 25 километра, търсейки място, където телефонът им да има покритие, за да се обадят за помощ.
Грифин и годеницата му били спасени в крайна сметка, но тяхното преживяване вече кара мнозина – включително законотворци и туристически агенции – да се замислят за шофьорите, които са все по-склонни да загърбват здравия разум и да се впускат в експерименти, когато GPS системите им предложат «по-кратък път”.
„Всички ли са получили [такива устройства] за Коледа?” – реторично пита шерифът Тим Евингър, участвал в спасяването на Грифин и семейството му. В случая това наистина било точно така – GPS устройството било подарък на Грифин за Коледа от неговите родители. И той решил да го «сефтоса”.
Според американската служба за издирване и спасяване на изчезнали, не може да се твърди, че случаите на подведени от сляпо следване на GPS инструкци бележат увеличение, но за такива казуси се чува често – поне веднъж в месеца.
По-лошото е, че вече са известни и по-опасни случаи. Например шофьор последвал инструкцията на GPS-a си да завие надясно, очаквайки, че ще се озове на пресечка с ЖП релси, но вместо това се оказал на ръба на скала с изглед право към дерето.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *