Още 2,4 милиона американци поискаха обезщетения за безработица

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, се увеличи с близо 2,4 милиона, което доведе до рекорден брой от над 38 милиона уволнени в САЩ в рамките на едва два месеца заради коронавирусната криза в страната.

Съкращенията вероятно ще продължат и през следващите няколко седмици, макар и с запазване на тенденцията за намаляване на техния брой, тъй като всичките американски щати започнаха да предприемат първи стъпки към разхлабване на въведените заради коронавируса ограничения и към рестартиране на местната икономика.

Заявките за социални помощи за безработица през седмицата до 16-и май се увеличиха с 2,438 милиона, което е с 249 хиляди по-малко, отколкото през предходната седмица до 9-и май, когато техният брой се увеличи с 2,687 милиона (низходяща ревизия от 2,981 милиона).Молбите при безработица в САЩ отчетоха неочакван ръст:: Investor.bg

Така само в рамките на два месеца бяха загубени над 38 милиона американски работни места, което представлява над 20% от работната сила в САЩ, или всеки един от петима американци остана без работа, информира bnr.bg.

Седмични молби за обезщетения за безработица

Седмични молби за обезщетения за безработица

 

Въпреки че седмичните молби за обезщетения за безработица остават много високи, данните отбелязват понижение за седма поредна седмица, което продължава да дава надежда, че най-лошото може би вече е преминало. Седмичният брой на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна трайно да се понижава. Въпреки това все още се очаква много американци да продължават да подават молби за обезщетения за безработица и през следващите няколко седмици.милиона американци поискаха обезщетения за безработица.

5 факта за безработицата в САЩ - Новини от Economic.bg

Днешният доклад на Департамента по труда следва оповестените по-рано този месец официални данни за заетостта и безработицата през април, които показаха, че 20,5 милиона американци загубиха работа си през миналия месец, най-сериозният брой на съкратени след Голямата депресия през 30-те години на миналия век, а нивото на безработица скочи до най-високо ниво от края на Втората световна война, достигайки 14,7%.

Данните за април обаче може би отбелязаха пик по отношение на броя на загубените работни места, тъй като редица части от САЩ отново отварят, а щатските и местните власти очертават планове за рестартиране на техните икономики. С оглед обаче на факта, че предприятията и фабриките започват да работят доста под техния капацитет и все още има опасения от втора вълна на инфекция от Covid-19, икономисти и анализатори не предвиждат в скоро време драстично подобрение на пазара на труда.

Безработните в САЩ достигнаха 30 млн. за шест седмици - Свят - Дневник

Докладът за обезщетенията за безработни би могъл да предостави ранни индикации за това колко бързо предприятията възстановяват работниците на работа при подновяване на тяхната работа, както и по отношение на успеха на правителствената програма за защита на трудещите се (Paycheck Protection Program, или PPP).

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *