Падат лихвите по депозитите

През април лихвите по депозитите са паднали до 3,51% спрямо 4,02% за същия месец на миналата година. Спад се отчита и на месечна база. Спрямо март лихвите по депозитите в левове и евро са намалели с 0,05% съответно до 3,51 на сто и 3,22%. За последната една година лихвата по новите депозити в левове е намаляла с 0,51 пункта, а в евро – с 0,58 пункта.

Но независимо от тенденцията за понижение на лихвите по депозитите, делът на домакинствата, които през тази година имат намерение да спестяват, ще се увеличава, смятат експерти на УниКредит Булбанк. Данните за първото тримесечие на 2014 г. показват продължаване на тенденцията за растеж на привлечените средства от домакинствата. Причините за това са несигурната икономическа ситуация, сравнително високата безработица, слабото търсене на труд, които оказват влияние на домакинствата за поддържането на висок дял на спестяванията в разполагаемия си доход.

През миналия месец спестените пари са нараснали с 10,2% на годишна база и достигайки 38,924 млрд. лв. Само за март те са се увеличиха с 371 млн. лв., така от началото на годината цифрата е надхвърлила 1,227 млрд. лв. При депозитите под 20 хил. лв. растежът е по-нисък спрямо средния, заради което делът им намалява. Паралелно с това значително и постоянно се увеличава броят на спестяванията, но без тези под 1000 лв.

Българският спестител има консервативен подход и в условия на влошена икономическа среда реагира със свиване на потреблението и концентриране на спестяванията в традиционните влогове и депозити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *