Падат митата за 99% от търгуваните стоки между Виетнам и ЕС

Виетнам и Европейският съюз подписаха споразумение за свободна търговия, което комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом определи като една от най-амбициозните сделки на Съюза с развиваща се пазарна икономика. Документът бе подписан в неделя в Ханой от Малмстрьом и румънския министър на предприятията, търговията и предприемачеството Щефан-Раду Опреа (Румъния е временен председател на Съвета на ЕС) и министъра на планирането и инвестициите на Виетнам Нгун Чи Дунг.

Резултат с изображение за виетнам и ес

По думите на Малмстрьом, споразумението е „крайъгълен камък“ на отношенията между ЕС и Виетнам. Според Европейската комисия, очаква се споразумението да донесат безпрецедентни ползи за предприятията, потребителите и работниците в ЕС и Виетнам, като същевременно насърчат зачитането на трудовите права, опазването на околната среда и борбата с изменението на климата съгласно Парижкото споразумение, информира infostock.bg.

Виетнам някога беше една от най-бедните страни в света. Сега е сред най-бързо растящите икономики в света. Виетнамският БВП се увеличи със 7.08% през 2018 г.

Какво предвижда споразумението

С търговското споразумение ще бъдат премахнати почти всички мита върху стоките и услугите, около 99%, с които търгуват двете страни, като това ще стане постепенно и по начин, който изцяло зачита потребностите за развитие на Виетнам. В споразумението се съдържат също специални разпоредби за отстраняване на техническите пречки – например в автомобилната промишленост, както и гаранции, че 169 традиционни европейски храни и напитки ще се ползват със защита като географски означения във Виетнам. Благодарение на споразумението предприятията от ЕС ще могат да участват в търгове за възлагане на обществени поръчки във Виетнам при същите условия като местните дружества.

ЕС и Виетнам не се ограничиха само до важните икономически възможности, които разкрива споразумението, а се договориха и за решителни мерки в областта на устойчивото развитие. Те включват ангажимент за ефективно изпълнение на Парижкото споразумение относно изменението на климата. Със споразумението двете страни поемат ангажимент да спазват и ефективно да прилагат принципите на Международната организация на труда (МОТ), свързани с основните трудови права. За тази цел Виетнам наскоро ратифицира Конвенцията за правото на организиране и на колективно договаряне на МОТ и уведоми ЕС за намерението си най-късно до 2023 г. да ратифицира и останалите две основни конвенции на Международната организация на труда. Паралелно с това Виетнам укрепва националното си трудово законодателство. Със споразумението се създават също така специални платформи в ЕС и Виетнам, чрез които гражданското общество да участва в изпълнението на тези ангажименти.

Освен това в споразумението за търговия е включена институционална и правна връзка към Споразумението за партньорство и сътрудничество между ЕС и Виетнам, което ще позволи предприемането на целесъобразни действия в случай на нарушаване на правата на човека.

В споразумението за защита на инвестициите се съдържат съвременни правила за защита на инвестициите, чието прилагане се осигурява чрез новата инвестиционна съдебна система, и се гарантира правото на правителствата от двете страни да предприемат регулаторни мерки в интерес на своите граждани. С него ще бъдат заменени двустранните споразумения за инвестиции, които 21 държави – членки на ЕС, са подписали с Виетнам, и ще се въведат нови правни гаранции за предотвратяване на конфликти на интереси и за повишаване на прозрачността.

По повод подписването на споразумението председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви: „Приветствам днешното решение на държавите – членки на ЕС. След Сингапур Виетнам е втората държава от Югоизточна Азия, с която ЕС сключва споразумения, като по този начин прави стъпка към по-голяма ангажираност с държавите от региона. То представлява също така политическа декларация на две партньорски и приятелски страни, които заявяват подкрепата си за открита, честна и основана на правила търговска система.“

Не липсват и критики

Споразумението бе подложено на критика от правозащитни организации, но в отговор от Европейската комисия уточняват, че към споразумението за търговия е включена институционална и правна връзка към Споразумението за партньорство и сътрудничество между ЕС и Виетнам, което ще позволи предприемането на целесъобразни действия в случай на нарушаване на правата на човека.

В отворено писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и евродепутата Бернд Ланге, председател на комисията за международна търговия в Европейския парламент, активисти от виетнамското гражданско общество призоваха ЕС да настоява за по-големи политически реформи във Виетнам, преди да пристъпи към подписване на сделката.

Виетнам, който е комунистическа страна с еднопартийно управление, забранява до голяма степен дисидентите. Базираната в САЩ правозащитна организация „Проект 88“, която следи за спазването на човешките права, твърди, че има 264 политически затворници във виетнамски затвори, въпреки че виетнамското правителство казва, че в затворите няма такива затворници.

Германия също се конфронтира с Виетнам по въпроса за човешките права в последните години заради предполагаемо отвличане в Берлин, за което се обвиняват виетнамски граждани. Според германските власти бившият висш кадър на виетнамската петролна компания „ПетроВиетнам“ Чинх Суан Тханх, издирван в родината си за финансови престъпления, е бил отвлечен през юли 2017 г. в Берлин от виетнамски правителствени агенти и отведен във Виетнам. След това той беше осъден на доживотен затвор по обвинения за корупция. Виетнам отрича да е имало отвличане и твърди, че Тханх се е върнал доброволно в родината си.

След 7 години преговори

Преговорите за договора се водят от 2012 г., припомня пресслужбата на Европейската комисия, докато Виетнам се ангажира да спазва стандартите за устойчиво развитие, включително и подобряване на ситуацията с човешките права, да защитава правата на работниците и да се придържа към ангажиментите за справяне с климатичните промени съгласно разпоредбите на Парижкото споразумение за климата.

В споразумението за защита на инвестициите се съдържат съвременни правила за защита на инвестициите, чието прилагане се осигурява чрез новата инвестиционна съдебна система, и се гарантира правото на правителствата от двете страни да предприемат регулаторни мерки в интерес на своите граждани.

Какво предстои

Подписаното споразумение заменя двустранните споразумения за инвестиции, които 21 държави – членки на ЕС, са подписали с Виетнам, и ще се въведат нови правни гаранции за предотвратяване на конфликти на интереси и за повишаване на прозрачността.

За да влезе в сила подписаното споразумение, то трябва да бъде ратифициран от Европейския парламент и от виетнамския парламент, а споразумението за защита на инвестициите трябва първо да бъде ратифицирано от държавите членки в съответствие с техните вътрешни процедури.

Това е второ споразумение на ЕС за свободна търговия със страна от Югоизточна Азия след тази със Сингапур. Виетнам е вторият по големина след Сингапур търговски партньор на ЕС в рамките на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН), като търговията със стоки с тази държава е на стойност 49.3 млрд. евро годишно, а търговията с услуги – над 3 млрд. евро.

Макар че инвестициите на ЕС във Виетнам през 2017 г. са на скромното равнище от 6 млрд. евро, все по-голям брой европейски предприятия се установяват във Виетнам, за да го използват като център за региона на Меконг. Вносът от ЕС за Виетнам се състои основно от телекомуникационно оборудване, обувки, текстил, мебели и селскостопански продукти. ЕС изнася за Виетнам предимно машини и транспортно оборудване, химикали и храни и напитки, допълват от Европейската комисия.

Ползата за България

През 2018 г. между България и Виетнам е постигнат общ стокообмен на стойност 88.8 млн. щ.д. Повишението спрямо 2017 г. е с около 10%, сочат данните на Министерство на икономиката, обявени от министър Емил Караниколов по време на срещата му с посланика на Виетнам у нас Н. Пр. г-н Доан Туан Лин през април т. г., на която двамата обсъдиха задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни по повод предстоящото подписване тогава на Споразумението за свободна търговия между Виетнам и ЕС.

Българският износ за Виетнам през 2018 година възлиза на 33.0 млн. щ.д., състоящ се от: медикаменти ;  инсектициди; ламарини, листове и ленти от мед; каолин и каолинови глини; антибиотици и др.

Вносът от Виетнам за същия период е на стойност 55.8 млн. щ.д. и се състои от: кафе; пневматични гуми от каучук; части и принадлежности за превозни средства; ядки, кашу и др.

За идентифицирането и реализирането на нови възможности в търговско-икономическата сфера, двамата съгласуваха провеждането на 24-та сесия на Българо-виетнамската смесена комисия  през месец ноември 2019 г. в София, която да бъде съпътствана от провеждането на бизнес форум.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *