Падат цените на офиси и магазини

2 млн. квадратни метра бизнес площи ще са построени до пет години

Двойно повече офиси и три-четири пъти повече търговски и логистични сгради ще има до 5 години в България, съобщи управляващият директор на Colliers international Атанас Гаров на семинар по управление на имоти. Прогнозата е на базата на започнатите и планираните от инвеститорите проекти, които са за над 2 млн. кв. м. По груби сметки при стойност на строителството около 500 евро/кв. м в тях ще се налеят около 1 млрд. евро. В момента качествените офис площи, разположени основно в София, са около 520 хил. кв. м. В строеж или в проект са още толкова. По данни на компанията са свободни около 30 хил. кв. м от офис площите, а търсенето е за около 50 хил. кв. м. Въпреки очакваното увеличаване на интереса към наемането на модерни офиси от началото на следващата година след завършването на повечето от тези проекти голяма част от бизнес зданията ще останат празни. Затова за инвеститорите и за наемателите ще става все по-важно какви са допълнителните услуги, предлагани в сградата, посочи Гаров.

Наемите на качествените офиси обаче едва ли ще паднат. Те ще се задържат без промяна, защото фирмите ще освобождават старите сгради и ще наемат помещения в нови.

В момента са построени около 120 хил. кв. м модерни търговски площи, от които са свободни едва 3%. В близките години те ще нараснат с около 330%, изчисляват от Colliers. Три пъти повече ще нарасне броят и на индустриалните и логистичните бази, които сега са около 700 хил. кв. м. Свободни са около 5% от новите складове.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *