Пазарът на дрони ще нарасне с 50% до 2021 г.

Очаква се най-бързо да растат продажбите към цивилни потребители

Както много други свободни пазари, търговията с дрони не чака правителствата да изковат регулации, а вече виждаме много производители, последният от които е китайската Xiaomi, които навлизат в отрасъла. Освен това потребителите вече оформят своя конкретна екосистема.

Същевременно се очаква разрастването на пазара и продажбите на безпилотни летателни апарати поне в средносрочен план да продължи да расте, сочи подследното изследване на BI Intelligence. Според анализаторите през идните 5 години продажбите на дрони на живилния пазар в глобален мащаб ще нараснат с почти 4 пъти в количествено изражение, като за това до голяма степен ще спомогне увеличаването на конкуренцията в отрасъла и свиването на цените. За повишаването на популярността на летателните апарати спомага и подобряването на технологията, която прави летенето с тях по-лесна за начинаещите.

Освен това се очаква да се наблюдава и покачване на стойностното изражение на пазара, което към 2021 г. може да се увеличи с 50% до 12 милиарда долара при 8 милиарда през 2015 г. Очаква се още ръстът на пазара на дроните да е по-бърз в частния сектор, отколкото в държавния. Анализаторите изтъкват като причина за това отварянето на законодателството в САЩ и Европейския съюз, които са двата най-големи потенциални пазара за безпилотни летателни апарати.

Въпреки че сделките с дрони с частни лица ще нарастват по-бързо от потреблението на правителствата, разходите за дрони за военни цели се очаква да продължат да формират най-голям дял от пазара, въпреки относително малкото количество закупени бойни дронове като абсолютен брой, смятат BI Intelligence. Причината за това е, че военните летателни апарати са значително по-скъпи от останалите видове дрони. Освен това понастоящем законодателството в САЩ например позволява използването им само в ограничен брой от сфери, като земеделието, минното дело и петролната и газовата индустрия.

 

 

econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *