Пазарът на нови автомобили се върна 7 години назад

Несигурността на населението за бъдещите доходи и ограниченото финансиране са основните фактори, които дърпат назад пазара на нови автомобили в България. Около това мнение се обединиха представители на основните вносители и дистрибутори в България, които в. „Пари“ потърси за коментар за състоянието и тенденциите на автомобилния пазар у нас.
Продължение Официалната статистика на Съюза на вносителите на автомобили в България (СВАБ) показва, че през първите пет месеца на тази година са продадени 7165 нови коли, което е 42.4% спад на годишна база. За последно подобни продажби бяха регистрирани през 2003 г. „Ликвидността на повечето потребители в началото на кризата бе на добро ниво, но през 2009  и началото на 2010 г. постепенно се влошаваше и затова спадът продължава“, каза Стоян Желев, председател на управителния съвет на СВАБ и управляващ директор на „София Франс Ауто“. Според изпълнителния директор на „Авто Юнион Груп“ Асен Асенов пазарната ситуация просто отлага във времето смяната на изключително остарелия автомобилен парк в България. „Ръстът в предишни години се дължеше на лесния достъп до финансиране, докато сега банките свиха кредитните линии“, коментира Кирил Георгиев, търговски директор на „Порше София-Изток“. Представителите на бранша видяха пречка за пазара и от липсата на адекватна държавна политика по отношение на подмяната на остарелия автопарк у нас. „Отрицателно влияние оказва порочното съотношение в България на нови/употребявани автомобили, за чиято промяна не се предприема нищо на законодателно ниво“, категоричен беше Асен Асенов. Според Александър Костадинов, директор Маркетинг и продажби на „Мото-Пфое“, липсата на държавна политика по отношение на продажбите на нови и екологично чисти автомобили води до увеличаване на разходите за здравеопазване и инфраструктура.
Трикове Масово сваляне на цените, допълнителни отстъпки за оборудване, удължена гаранция са само част от основните тактики, които прилагат вносителите на нови автомобили в борбата за клиенти и увеличаване на продажбите. „От месеци цените на новите автомобили в България са вероятно най-добрите в цяла Европа“, твърди Иван Антров, бранд мениджър в „Тойота Балканс“. Представителите на бранша обаче бяха категорични, че тази практика не може да продължава вечно, тъй като подобна тенденция е опасна за пазара.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *