Пак поискахме отпадането на акциза върху домашната ракия

Eвродепутатът от ПЕС Кристиан Вигенин отново внесе в Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП предложението си за отпадане на акциза върху домашната ракия, произведена в България за лична консумация.

Въпреки че поправка със същия текст, внесена от Вигенин и Готарди, вече беше отхвърлена от ЕП на 23 май с гласовете на десницата, впоследствие евродепутатите върнаха за преразглеждане в парламентарната комисия целия Доклад на Люлинг по Директивата относно сближаването на акцизните ставки за алкохол и алкохолни напитки и направиха възможен този втори опит за защита на интереса на българските граждани, съобщават от ПЕС.

Текстът на предложението гласи:

„Република България може да прилага нулева акцизна ставка за напитки от етилов алкохол, произведени за лична консумация в малки дестилационни инсталации на производители на плодове, при условие че не се осъществява продажба“.

В мотивите на поправката, внесена от Кристиан Вигенин, се подчертава, че приемането на разпоредби, които засягат конкретна страна-членка, няма да бъде прецедент в Директивата (92/84/ЕИО), тъй като в нея са уредени чувствителни въпроси, засягащи Гърция, Италия, Португалия и др.

Според вносителя трябва да бъде защитена една дълбоко вкоренена българската традиция, като изключението от общите правила няма да се отрази нито на европейския, нито на българския пазар на алкохолни напитки, а влиянието върху приходите в бюджета би било близко до нулата.

„Надявам се, че новият състав на българските членове в Групата на Европейската народна партия ще прояви повече гъвкавост и ще положи повече усилия, за да спечели представителите на ЕНП на българска страна“, коментира Вигенин. „Само с гласовете на социалистите предложението очевидно няма да мине нито в комисията, нито в пленарна зала, затова ще се обърнем към колегите за подкрепа и общи действия“, отбелязва още евросоциалистът.

От ПЕС припомнят, че докладчикът Астрид Люлинг, член на Групата на ЕНП, заяви при първото обсъждане на документа след връщането му в комисията, че „българската поправка трябва да отпадне“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *