Паладият поскъпна с 50% за пет месеца

Американските акции не бяха единствените активи, които блестяха вчера. Нарастващото търсене на благородните метали оскъпи нивата им.

Паладият се повиши до най-високото си ниво в историята, след като достигна нива от 1 364.80 долара за унция, далеч над цената на златото от 1 292 долара за унция. Рано тази сутрин белият метал се търгува при нива от 1 362 долара за унция.

Резултат с изображение за паладий и долари

„В дългосрочен план ние вярваме, че паладият ще продължи да се възползва от изключително силното търсене, което води до още по-високи цени“, казва Джордж Геро, управляващ директор на RBC Wealth Management. „Въпреки това, в краткосрочен план е напълно възможно да видим корекция при метала“, допълва още експертът.

Паладият поскъпна с близо 3% вчера, като се търгува доста над 200-дневната си пълзяща средна величина. През декември на миналата година паладият превиши цената на златото за пръв път от 16 години насам.

Поскъпването на паладият е изключително и еднопосочно. През август на миналата година, цената на благородния метал бе при нива от около 900 долара. Само пет месеца по-късно и цената му е с 50% нагоре.

И все пак инвеститорите в паладий трябва да са много внимателни. Металът се търгува с 30% над 200-дневната си пълзяща средна величина, както и с близо 12% над 50-дневната си пълзяща средна величина, което може да е признак за неговата свръхкупеност, информира infostock.bg.

По-лошото за инвеститорите в паладий обаче е далеч по-високите съотношения, при които се търгува белия метал спрямо останалите благородни метали, като платина и злато.

И макар платината да е засегната основно от това, че се използва в катализаторите на дизеловите автомобили, според някои експерти тя може да се разглежда като заместващ метал. Единственият проблем е, че ще са нужни около две години на производителите да се нагодят към използването на платина в катализаторите на бензиновите автомобили, вместо на паладий. И все пак, предвид на това, че паладият е с над 50% по-скъп от платината, това може и да не е чак толкова лоша алтернатива пред производителите.

След четири повишения на лихвените проценти през 2018 г., Федералният резерв, се очаква да спре с повишенията на лихвите през тази година. Това може да доведе до по-слаб долар през 2019-та година, което да е благоприятно за цените на благородните метали. Вчера златото затвори на ключово ниво на съпротива и близо до 1 300 долара за унция.

„В момента има много несигурност за фондовите пазари, световната икономика и търговията“, каза Мигел Перес-Сантала, вицепрезидент на Heraeus Metal Management в Ню Йорк. Според него, тези опасения задържат златото и едно погрешно движение може да го изтласка над нивото от 1300 долара за унция.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *