Паника в Китай, пазарът се срина

Независимо от предприетите през последната седмица мерки и обещанието борсите в Китай да бъдат подкрепени с 50 млрд. юана от централната банка, днес фондовите пазари в Шанхай и Шензен се сринаха, съобщаваdarikfinance.bg

Основният индекс в Шанхай падна с 5.91%, като повлече със себе си и акциите в Хонконг, които загубиха 5.84% от капитализацията си, а десетки компании бяха спрени от търговия. Това е най-големият спад на основния фондов индекс в Хонконг от финансовата криза насам.

Преди старта на сесията китайският регулатор за търговията с ценни книжа предупреди, че за това са виновни „панически“ настроения и вълна от „ирационални продажби“.

Изявлението от Комисията за регулиране на ценните книжа не успя да успокои инвеститорите.

Малко след това от Народна банка на Китай съобщиха, че ще следят отблизо фондовите борси и ще се намесят при възникване на системни регионални финансови рискове. Въпреки обещанието за безпрецедентна интервенция и наливане на още пари, разпродажбите продължиха.

За да се предпазят повече от 500 дружества поискаха временно спиране на търговията с техните акции. Още 800 компании бяха автоматично спрени от търговия, заради твърде големите понижения на пазарната им капиталзаиция.

Според анализатори, въпреки капиталовите инжекции от централната банка на Китай и решението за намаляване на лихвените нива, взето през миналата седмица, ликвидността на пазара е изчерпана, а инвеститорите просто излизат от него.

Общо 28, планирани за следващите седмици първични публични предлагания бяха замразени.

На практика в края на сесията в Шанхай само една пета от листнатите компании все още се търгуваха на пазара.

През последните три седмици китайският пазар загуби 3.4 трилиона долара, за сравнение, това е приблизителният размер на валутните резерви на Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *