Париж се кани да изхвърли таратайките от 2014 г.

Според кметството на Париж ще бъдат засегнати около 365 000 коли.
Целта е да се намали замърсяването на въздуха във френската столица, тъй като старите коли изхвърлят прекалено много вредни емисии. Предвидено е забраната да важи от околовръстното шосе на града навътре. Тя ще засегне всички автомобили, произведени преди 1997 г., товарните камиони на възраст над 18 години и мотоциклетите, произведени преди 2002 г.
Така от улиците на Париж ще изчезнат модели, свързвани с френската автомобилна индустрия, като „Ситроен“ 2CV и „Рено“ 4L.
Мярката се посреща критично от опозицията в общината – ултрадесните обвиниха кмета Бертран Деланюз в популизъм, а левицата посочи, че това ще удари бедните парижани, които не могат да си позволят нова кола във времена на криза. Трети смятат, че Деланое се опитва да се хареса на еколозите и да превърне френската столица в място само за богати. В отговор Деланое предложи правителството да помогне на хората с ниски доходи да си купят нова кола.
Бившият кмет на Париж е известен със „зелените“ си проекти, които развива вече близо десет години. По негова идея беше реализиран проектът Velib през 2007 г. – схема за даване на велосипеди под наем, въведена през 2007 г., която стана изключително популярна. По-късно по същия модел беше създадена и програмата за електромобили под наем Autolib. Според него резултатът от тях е, че трафикът е намалял с 25%, а вредните емисии – с 9%.
Освен спирането на старите автомобили, Деланое предлага в Париж да се въведе и такса за преминаването на товарни автомобили по определени маршрути, което ще намали трафика в столицата на Франция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *