Парите от ЕС вдигат икономиката с 4%

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на икономиката общо с 4,4% през следващите три годни, до увеличаване на заплатите и на заетостта. Това се посочва в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите за периода 2020-2022 г.

Резултат с изображение за ес фондове

Основно това се дължи на очакваните положителни ефекти от реализираните европроекти върху производството в страната. През следващата година се очаква да получим от ЕС 2,6 млрд. лв„ а през следващите три години – общо 7,7 млрд. лв. Финансирането от ЕС ще мобилизира в осъществяване на инвестиционни проекти и много частни капитали. В резултат парите от ЕС се очаква да доведат до ръст на инвестициите на бизнеса със 17,6% до 2022 г.

Средствата от Брюксел ще имат положително влияние и върху пазара на труда. В резултат на усвояването на парите от ЕС се очаква към края на 2022 г. заетостта да нарасне с 6,8% спрямо базисния сценарий без евросредства, а безработица да падне с 3,2 процентни пункта. Този ефект върху пазара на труда ще се генерира както пряко, така и косвено, т.е. от една страна се отчитат ефектите от директната намеса на пазара на труд (чрез програмите за създаване на заетост и преквалификация на работниците), а от друга са отразени и очакванията за развитие на пазара на труда в резултат на повишената икономическа активност, информира в.Труд.

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на средната заплата с 3%. По-високите доходи и подобрената икономическа ситуация ще доведат до повишаване и на потреблението с 5,3%.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *