Парламентът обсъжда лобистките промени в закона за горите

Това предвиждат част от промените в закона за горите, които бяха обсъдени в парламента. Идеята предвижда изграждането на „ски писти, станции на лифтове и влекове, открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране“. Отстъпено право на строеж за ски писта ще се предоставя възмездно за срок от 30 години, пише в промените. От всички парламентарни групи остро разкритикуваха промените и ги определиха като лобистки. ОТ ГЕРБ обясниха, че по този начин се цели да се повиши туристическия интерес към страната.
„Ако благодарение на стимулирания инвеститорски интерес, който ще засили туристическия интерес към държавата, какво чака после държавата, откъде и колко, защото това е много хубав подарък, опакован с панделка, който вносителите на проекта – Министерският съвет, подкрепени от наши колеги, се готвят да подарят на ограничен брой наши съграждани“, каза Димчо Михалевски от БСП.
От своя страна депутатът от ГЕРБ Любен Татарски попита дали това са недържавни интереси. „Интересите на тези фирми не държавни ли са? Ние от кого чакаме бюджетът да се пълни? От таксите на държавата или от данъците на тези фирми? Не приемам тезата, че по този начин се обслужвали недържавни фирми“, каза той.
Народният представител от СДС Михаил Михайлов каза, че има уникални предложения и посочи като пример, че редом до спортните съоръжения могат да се изграждат и религиозни. „Какво ще се прави – храм на ски пистите ли? Какво ще правят религиозни съоръжения в гората“, попита той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *