Парламентът прие Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на първо четене

Окончателното приемане на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) до средата на ноември 2005 г. ще гарантира старта на Националната агенция за приходите (НАП) на 1 януари 2006 г., съобщиха от НАП. Парламентът прие Данъчно-осигурителния процесуален кодекс днес на първо четене.

Агенцията ще обедини събирането на всички данъци и задължителните осигурителни вноски на едно място. По този начин гражданите и фирмите ще контактуват само с една държавна институция вместо с досегашните данъчни структури и НОИ.

Проектът за създаването на НАП предвижда администрацията да подобри качеството на обслужване на своите клиенти, като предложи нови електронни услуги, модернизиране на салоните за обслужване, опростени общи декларации за данъци и осигуровки.

Една от важните цели на агенцията е да ограничи необходимостта от лични посещения на клиентите в администрацията, като направи възможно обслужването на задълженията изцяло по електронен път.

“ДОПК е задължително условие за старта на агенцията. След неговото приемане ще можем да проведем реалната промяна. Уверен съм, че нашите клиенти още през януари ще видят първите положителни резултати”, заяви по повод приемането на кодекса Иван Мавров, заместник-изпълнителен директор на агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *