Парламентът се напъна и стана конвентче

Сергей Станишев и Ахмед Доган може би имат много грехове, за които да бъдат съдени, но със сигурност честото им отсъствие от пленарна зала е най-малкият. Странно или не – не за другите грехове, а точно за този те бяха „осъдени“ в сряда. Не от съда, а от Народното събрание.

В сряда българският парламент заприлича на революционен конвент, чиято единствена работа е да заклейми потенциалните контрареволюционери. Народното ни събрание прие декларация, с която „осъди“ гражданите Доган и Станишев за това, че не ходят редовно на работа и по този начин проявяват „неуважителното си отношение към парламентаризма и уронват авторитета на институцията“.

За да бъде шоуто пълно, дебатът, продължил над два часа (което май е най-дългото заседание на този парламент до момента!), бе предаван директно по БНТ и БНР. Така депутатите успяха да похарчат двойно повече пари на данъкоплатците – веднъж като си загубиха работното време за безсмислени перчения от парламентарната трибуна, втори път – като излъчиха това в ефира.

20 години тънем в демокрация и затова е доста странно, че точно сега се появява подобна декларация – откровена обида за парламентаризма ни. Чудех се кой Мозък я е измислил и, разбира се, първо заподозрях д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ. После разбрах, че декларацията е измислена от „Атака“, по-точно – лично от Волен Сидеров.

И веднага стана кристално ясно – това е отмъщение на Сидеров, който по абсолютно същия нескопосан и тенденциозен начин бе заклеймен с декларация от предното Народно събрание – спомняте си историята наавтомагистрала „Тракия“, нали… Трипартийната коалиция порица тогава Сидеров, сега Сидеров, който с право или не се изживява като част от новата власт, организира

другарски съд за водачите на опозицията

Семпло. Но ако беше само семпло – с мед да го мажеш. В случая става дума за тенденциозно използване на парламента за атака срещу опозиционни лидери. Единственото хубаво нещо в двата случая – този срещу Станишев и Доган, и онзи срещу Сидеров, е, че опозиционерите се разминават само с морални присъди. Не ги екзекутират като през 1949 г.

Защо отсъствието на Доган от заседанията на парламента не е удар срещу парламентаризма ли? Отговор на този въпрос даде не друг, а Иван Костов – човек, който никога не е долюбвал нито Сокола, нито Сергей Станишев. Поради две причини – първо, никъде – нито в закон, нито в конституцията, не е вменено задължение на депутатите да седят нон стоп в пленарна зала, камо ли да се изказват от трибуната. И второ – няма как този парламент да се произнася за дисциплината на отделни депутати в минали парламенти.

Да добавя – парламентаризъм не се прави, като четеш вестници на депутатска банка. И още – точно вносителите от „Атака“ дълго време ходеха в предния парламент веднъж месечно – за заплата. През останало време бойкотираха заседанията. Категорично смятам, че те имаха право да протестират така.

Не разбирам обаче защо, когато Станишев и Доган го правят, е престъпление, а когато става дума за Сидеров, е геройство. Или пък да вземем светлия пример не на кой да е, а на шефа на парламента Цецка Цачева.

Помните ли как през август ГЕРБ тържествено обещаха да не излизат в отпуск, а да заседават денонощно заради кризата? После се покриха за има-няма месец, а самата Цецка цели 5 дни никой не можеше да я открие къде е. Какво обясни тя тогава? Че е била в избирателния си район, че е работила неуморно за решаване на проблемите на избирателите си и това, че ако депутатът не е в парламента, не означава, че не си изпълнява задълженията!

Този двоен стандарт също е обида за парламентаризма,

ама няма кой да го осъди с декларация.

Абсурдно е някой си Лъчезар Иванов да твърди, че като отсъства от парламента, Ахмед Доган не защищава интересите на тези, които са го избрали за депутат. По-глупаво съждение едва ли може да измисли някой в тази страна. Крайно време е ГЕРБ да преоценят кой и по какви въпроси говори в парламента, а не да броят минутите, думите и заплатата на Доган. Защото с говорители като Иванов скоро позициите на ГЕРБ ще попадат само в рубриките с политическите бисери.

Народното събрание отдавна прие, а и този парламент препотвърди в чл.14 от правилника си, че депутат, който не ходи редовно на заседание, подлежи на глоба. Ивановците знаят това, защото Цецка редовно качва на страницата на НС позорния списък с отсъстващи от пленарната зала и се хвали как ги е оставила без заплата.

Затова е още по-неуместно да се приемат подобни декларации. Вчера някакъв съидейник на доктора, май беше от „Атака“, обяви, че си е направил труда да изчисли депутатската заплата на Доган от началото на прехода… Сокола не ходил на работа, но прибирал заплата (разбирай държавни пари, нашите пари) и с нея финансирал организацията си. Голям смях! Някой в ГЕРБ и десните парламентарни партии
наистина ли вярва, че ДПС се финансира със заплатата на Доган?

Ако смятат така, положението е много тревожно. Каква ревизия на предишната власт обещават тогава, каква справедливост чакаме?

Вместо да губи времето на депутатите и на народа с измислени декларации, не е ли по-добре Цецка Цачева да спеши парламентарните комисии, които очевадно имат проблем с изработването на актуални законопроекти.

Вече три месеца пленарните заседания са кратки, обсъждат се несъществени законодателни промени, внесени предимно от Министерски съвет и „Синята коалиция“, не и от депутати на управляващата партия, които даже не събират смелост да се изкажат от трибуната. През целия октомври например само Иван Алексиев, Геновева Алексиева и Лъчезар Иванов, с извинение, са драснали по няколко законодателни реда.

В парламентарните комисии „Синята коалиция“, „Атака“ и РЗС защитават идеите на управляващите, не ГЕРБ. Герберите обикновено мълчат като партизанин на разпит.

Защо да стоят Станишев и Доган в пленарна зала, като пленарна зала не дебатира нищо? Защо въобще някой да стои в пленарна зала, като там не се случва нищо, а заседанията с голееееми мъки надхвърлят час – това е въпросът, който трябва да терзае душата на Цецка Цачева. Популизмът трябва да има граници, иначе ще излезе от контрол.

Станишев и Доган трябва да бъдат защитени от подобни недомислени, тенденциозни, недемократични атаки. Дори когато рейтингът им е в калта, дори когато всички ги обвиняват за предното управление, подобни „декларации“ не бива да бъдат допускани.

Ако Бойко Борисов не разбере това, скоро Станишев и Доган пак ще станат симпатични и всички ще си зададат въпроси от рода на: „ГЕРБ откъде ги изкопа тия Мозъци“? А не това е целта на сегашното управление, нали?

Петьо Цеков, в-к „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *