Парното поскъпва най-много в Пловдив и София

Заради по-скъпия газ парното и топлата вода поскъпват средно с 6.72%. Решението за новите цени, които влизат в сила незабавно, бе обявено след вчерашното закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За отделните топлофикации повишението на цените е между 2 и 8.5%.Парното поскъпва най-много в Пловдив и София.

Резултат с изображение за парното

Най-голямо е увеличението за градовете с най-много потребители. Така парното в София ще бъде по-скъпо със 7.97%, в Пловдив – с 8.57%, във Враца – с 6.32% и др. По-малко ще е повишението в Бургас (4.88%), Варна (2.28%), Велико Търново (4.39%) и др.

Увеличението на практика ще бъде още по-голямо, тъй като цените на парното вече бяха повишени от 1 юли средно със 7.3%, но това досега не се усети. За някои топлофикации увеличението тогава достигаше до 17% (Бургас) и 15% (Плевен). За София скокът бе със 7.46%. Така с натрупването новите фактури, които домакинствата ще получават през идните студени месеци, ще бъдат с около и над 20% по-високи в сравнение с предходния отоплителен сезон. Това също не е окончателно. Прогнозите са за ново поскъпване на природния газ от 1 януари и за възможно ново повишение на парното насред зимата.

Засега няма да има промяна в цените на топлофикациите в Русе, Перник, Сливен и Габрово, тъй като те работят на въглища и не зависят от стойностите на газа. Токът за бита остава без промяна.

Докато председателят на КЕВР Иван Иванов съобщаваше новите цени, десетки граждани излязоха на протест пред сградата на регулатора. Те настояха цените да останат без промяна. Това обаче няма как да стане, тъй като промяна в цената на газа с повече от 5% по закон се отразява и на парното и топлата вода. Миналата седмица КЕВР одобри повишение на газа с почти 14%, но без да променя таксите и налозите. Така за крайните потребители синьото гориво поскъпна от 1 октомври с 8%, информира в.Сега.

„Получихме декларации от неправителствени организации, че в България се повишават цените, а в ЕС остават непроменени. Цената на природния газ се определя от два фактора. Първият е промяната в курса на долара, който спрямо същия период на миналата година е с около 2% процента по-висок. Другият фактор е цената на петрола тип „Брент“, която се е вдигнала с почти 44% за година“, обясни Иванов.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *