Пенсионерите в Словения вече пътуват безплатно

Около 600 000 пенсионери в Словения ое могат да пътуват безплатно с автобус и влак, съобщава агенция МИА.

ТРИТЕ ЦВЯТА НА ВКУСА-ВЕНЕЦИЯ, ЛЮБЛЯНА И ЗАГРЕБ

Пенсионерите  могат да ползват междуградски автобусни и влакови линии, без да е нужно да плащат. Същото важи и за хората с увреждания, както и за безработните ветерани от войната за независимост.

От безплатно с обществения транспорт ще могат да се възползват и спортистите, които учат в средни училища и университети. Така младите спортисти ще могат да пътуват до и от тренировки безплатно, информира expert.bg.

Словения затвори границата си с Италия - NOVA
 Правителството обмисля начини градският автобусен транспорт да бъде безплатен за тези граждани и в бъдеще, съобщи БГНЕС. По време на епидемията от коронавирус общественият транспорт в столицата Любляна беше спрян за 2 месеца.

Специалната карта за пътуване ще бъде валидна 12 месеца, а пенсионерите са длъжни да подадат искане за удължаване 30 дни преди крайния срок.

Slovenija se zadužila po negativnoj kamatnoj stopi: Vratiće 17 miliona eura  manje nego što su uzeli- Najnovije vijesti iz Pljevalja | - Najnovije  vijesti iz Pljevalja
Безплатните пътувания за пенсионери бяха приети от словенските власти през есента на миналата година. Идеята на политиците е общественият транспорт да стане по-достъпен и използван, за да се намали трафика по пътищата.

Словения вече субсидира междуградския обществен транспорт, независимо дали автобусите и влаковете са полупразни или дори напълно празни. Запълването на тези места с пенсионери няма да донесе по-големи разходи на държавата, убедени са управляващите.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *