Пенсията ще се отпуска от деня на прекратяване на осигуряването

Социалната комисия единодушно с 16 гласа прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от Радан Кънев и група народни представители.

Пенсиите за осигурителен стаж и възраст на лицата, които са придобили право на пенсия преди 1 януари 2015 г. и осигуряването им е прекратено до 31 декември 2014 г., да се отпускат от датата на прекратяване на осигуряването, предлагат депутатите от РБ.

С влезлия от тази година Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 г. и измененията и допълнения в Кодекса за социално осигуряване, пенсиите се отпускат от датата на придобиване на правото на пенсиониране, когато лицето е подало заявлението в 6 месечен срок. Другият случай е от датата на заявлението за отпускане на пенсия, когато заявлението е депозирано извън шестмесечния срок от придобиване на правото на пенсия.

Оказва се обаче, че това поражда съществен проблем за някои от лицата, придобили право на пенсия през миналата година. Това неудобство може да се обясни със следния пример. Ако лицето е придобило право на пенсия през април 2014 г., прекратило е своето осигуряване през ноември 2014 г., но е подало заявление за отпускане на пенсия едва след 1 януари 2015 г., пенсията за осигурителен стаж и възраст няма да се отпусне със задна дата. Причината е, че човекът не е спазил 6-месечния срок от датата на придобиване правото на пенсия и не си е подало заявлението.

Социалното и финансовото министерство подкрепят законопроекта. Депутатът от БСП Георги Гьоков изтъкна, че в приемните в Стара Загора много лица се обърнали именно със сигнал за такъв проблем.

Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов призова промените да бъдат внесени заедно с пакета от промени в пенсионната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *