Пералните „гръмнаха“ след смартфоните

Пералните машини на „Самсунг“ трябва да се изтеглят от пазара заради доказани дефекти, които влияят на безопасността на изделията. Такова искане са направили щатските официални органи, които отговарят за безопасността на стоките, предлагани на пазара. Става въпрос за около  2 800 000 перални машини на  южнокорейската компания „Самсунг“.  Според  решението на комисията по безопасност дефектите се състоят в това, че капаците на увредените перални машини се отделят и дори изхвърчат по време на тяхната употреба. Според щатската агенция за защита на потребителите компанията е получила повече от 700 съобщения за инциденти и девет съобщения за наранявания, включително и за счупена лицева челюст.  Изтеглянето от пазара трябва да засегне 34 модела на перални машини, зареждащи се през горния капак, които са продавани в магазините в САЩ през последните пет години.

Средстватата за правна защита на потребителите на тези уреди на „Самсунг“ включват ремонти в дома, ценови отстъпки, или възстановяване на цялата сума, за която са закупени. Потребителите също така ще получат комплекти залепващи се етикет и докато те не бъдат предоставени, Комисията за безопасност на потребителските продукти ги инструктира да използват програмите за пране с по-ниски обороти на въртене за обемисти артикули.

Предстоящото мащабно изземване става в момент, когато южнокорейският производител е все още зашеметен от процеса по изтегляне от пазара на последния модел смартфон – Galaxy Note 7 и идва два месеца, след като „Самсунг“ заяви, че е в „активни дискусии“ с американските оторизирани органи относно справяне с евентуални проблеми, свързани с безопасността на някои от нейните модели перални машини, зареждани през горния капак. Това лято трима потребители заведоха дело срещу „Самсунг“, твърдейки, че техните перални машини за избухнали изведнъж по време на експлоатация.

Бизнесът на „Самсунг“ за потребителска електроника, който включва телевизори и домакински електроуреди, е относително малка част от нейната дейност, като по принцип това поделение на компанията допринася с едва около 10% към общата ѝ оперативна печалба. През последното тримесечие обаче, с оглед на грандиозния провал със смартфона Galaxy Note 7, потребителската електроника отчете оперативна печалба за 770 млрд. корейски вона (около 672,5 млн. долара), равняващата се на 15% от общата печалба в размер на 5,2 трлн. вона на южнокорейската компания.

През април 2013 година „Самсунг“ започна едно от най-мащабните изтегляния от пазара в Австралия на около 150 хиляди перални машини, които го бяха продадени в страната от 2010 година насам, след като отговорните държани служби съобщиха за поредица пожари на къщи, за които се смята, че са причинени от уредите на компанията.

Неблагополучията с десетките модели перални машини се очертават като  нов сериозен удар върху репутацията на южнокорейската компания след грандиозния скандал с „избухващите“ смартфони от модела Galaxy Note 7.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *