Петролът не се задържа трайно под 60 долара, поема отново нагоре

След неуспешния опит на цената на петрола вчера да се задържи трайно под психологическото ниво от 60 долара за барел, опасенията на инвеститорите относно геополитическото напрежение, свързано с Иран и Нигерия, натежаха и цената регистрира значителен ръст.

Цената на суровия петрол с доставка през април се повиши с 1.81 долара до ниво от 61.77 долара за барел, въпреки очакванията за спад на потреблението на суровината със затоплянето на времето и увеличаването на петролните запаси на САЩ.

Ръст регистрираха и цените на останалите петролни продукти. Цената на отоплителното гориво добави половин цент към стойността си до ниво от 1.7435 долара за галон, а фючърсите на бензина с доставка през април се повишиха с 1.88 цента до ниво от 1.7521 долара за галон.

Ръст регистрира и цената на природния газ с 4.5 цента до ниво от 7.052 долара за 1000 кубични метра.

Лек спад спрямо затварянето си вчера на нюйоркската стокова борса отбеляза цената на петрола по време на азиатската борсова сесия. Там ценната суровина загуби от стойността си близо 20 цента до 61.60 долара за барел с доставка през април.

На фона на повишението в цената на петрола понижение регистрираха азиатските индекси, като японсккият Nikkei 225 загуби 0.8% от стойността си до ниво от 16 238.36 пункта след три поредни дни на повишение.

Корейският KOSPI загуби 0.9% до ниво от 1 326.3 пункта, а тайванският претеглен индекс се понижи с 1.3% до ниво от 6 460 пункта.

Цената на златото прекъсна силния си спад от последните дни и вчера, след възобновяване поевтиняването на щатската валута спрямо останалите основни валути, се повиши с 6.2 долара до ниво от 547.5 долара за тройунция с доставка през април.

Благородният метал не успя да задържи нивата си по време на азиатската борсова сесия, където регистрира спад от 2.6 долара, или 0.5%, до ниво от 544.80 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *