Петролът отчете слаба седмица, като поевтиня с над 4 на сто

Изминалата седмица може да се характеризира като слаба за петрола, след като цената както на американския лек суров петрол, така и на търгувания в Европа сорт Брент се понижиха с над 4 на сто.

Фючърсите върху суровия петрол скочиха леко в петък след четири дни на сериозни загуби, на фона на признаците, че американските петролни компании съкращават производството след срива в цените през лятото. На борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange цената на суровия петрол с доставка през ноември скочи с 88 цента, или 1,9%, в края на петъчната сесия до 47,26 долара за барел.

Доставчикът на услуги за нефтената индустрия Baker Hughes заяви, че броят на работещите платформи в САЩ е паднал с 10 до 595 броя. С това бе маркиран и седмият пореден седмичен спад. Броят на платформите се разглежда като показател за бъдещото производство на петрол.

Въпреки поскъпването в петък търгуваните в Ню Йорк фючърси върху петрола се сринаха с 2,25 долара, или 4,78% на седмична база, като най-вече мечите перспективите за търсенето и предлагането, както и за глобалната икономика натоварват съзнанието на инвеститорите.

На борсата ICE в Лондон цената на фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през декември приключи петъчната сесия на ниво от 50,46 долара за барел, което е ръст от 1,47 на сто. За седмицата обаче брентът бележи поевтиняване – с 2,18 долара, или 4,16% заради опасенията за глобалната икономика.

Спредът между Брента и американския суров петрол остава на ниво от 3,20 долара за барел спрямо 3,35 долара за барел в четвъртък.

„Премахването на притесненията за предлагането ще стабилизира цените на суровините в краткосрочен план“, смятат анализаторите от АNZ.

„ОПЕК не дава знаци, че ще намали добива, освен това има вероятност от допълнително предлагане от Иран след споразумението между режима в Техеран и световните сили“, коментира Тетсу Емори, председател на японската инвестиционна компания Emori Capital Management.

Сътресенията на пазара на петрол се увеличиха следнеочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август,което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради страховете, че пренасищането на световните пазарище свали цените.

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол миналата година да не ограничава добива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *