Петролът пада, бензинът не поевтинява

Поскъпването на петрола на международните пазари – обяснението за сериозния ръст в цените на горивата по родните бензиностанции. Оказва се обаче, че връзката е еднопосочна. Защото спадът в цената на петрола не се отразява особено върху цените на бензина и дизела у нас.

Резултат с изображение за скъп бензин

А понижението на петрола през последната седмица бе значително – от близо 10%. При равни други условия, бензинът трябваше да поевтинее по бензиностанциите с около 4%, предвид на факта, че петролната компонента допринася за близо 40% от цената на горивата.

Графика: MetaTrader5

Да, вярно е, че еврото поевтиня спрямо долара, с около 0.5%, и все пак, трябваше да има известна корекция в цената на бензина и дизела надолу, дори и минимално.

Вместо това, най-масовият бензин А95 се продава при нива от 2.38 лева по родните бензиностанции, или най-високото му ниво от 2015-та година насам. Тази цена се задържа през цялата изминала седмица, в среда на постоянно поевтиняване на петрола.

Подобна е ситуацията и при дизела, продаван при средна цена от 2.42 лева за литър, цена непроменена през цялата изминала седмица.

При текущите си нива, дизелът в България е най-евтин сред всички европейски страни. За сравнение, непосредствено след нас е Полша и Люксембург, където горивото е с около 6 стотинки по-скъпо. За сравнение, в съседна Румъния, литър дизел струва с цели 25 стотинки повече.

Иначе, най-евтиният дизел откриваме в Иран, където литърът му струва едва 7 щатски цента (11.9 стотинки за литър). С цена на горивото до 20 щатски цента за литър (близо 34 стотинки), се отличават още Судан, Саудитска Арабия и Алжир.

В Русия литър дизел се продава средно за 0.67 щ. д. (1.14 лева), а в САЩ горивото също е сравнително евтино – при ниво от 87 цента (1.48 лева за литър).

От друга страна, няколко страни от Европа са окупирали първите места по отношение на най-скъп дизел. Това са – Франция, Белгия, Швеция, Норвеги и Исландия, където цената на горивото е между 1.78 долара (3.02 лева) и 1.97 долара (3.34 лева) за литър, информира infostock.bg.

По отношение на бензина ситуацията е доста подобна. Най-евтиният бензин обаче, откриваме във Венецуела – при ниво от 1 щатски цент за литър, или 1.7 стотинки. Следват Судан и Иран с цени за бензина съответно от 13 и 29 цента.В Русия литърът бензин е с 2 цента по-евтин от дизела, а в САЩ с 3 цента – при ниво от 84 цента (1.42 лева за литър).

България се отличава отново с най-евтиния бензин в целия ЕС, като той е с около 5 стотинки по-евтин, в сравнение с Полша, която е на второ място в Съюза. За сравнение, бензинът в съседна Румъния е с над 20 стотинки по-скъп, в сравнение с този в страната ни.Най-скъпо за литър бензин плащат в Хонконг – при ниво от 2.20 долара за литър, или 3.73 лева за литър. Италия, Гърция, Холандия, Исландия и Норвегия са европейските страни, които попълват списъка на тези с най-високи цени на бензина, стартиращи от 1.91 долара за литър (3.24 лева).

Ниската цена на бензина и дизела обаче, в сравнение с останалите страни от ЕС, не е кой знае какво успокоение за родните потребители. Защото съпоставени с доходите, горивата у нас са в топ десет на най-недостъпните в света, според класации на „Блумбърг“. Казано по друг начин, доходите на българите са много по-ниски от тези на останалите европейци (с изключение на румънците) и купуват далеч по-малко бензин от другите страни в ЕС, макар и той да е по-скъп там в абсолютна стойност.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *