Петролът продължава със спада си въпреки заплахите към Иран

Цената на петрола регистрира понижение по време на търговията си в Азия, независимо от заплахата на президента Буш за налагане на санкции на Иран, ако страната не преустанови ядрената си програма.

Фючърсите на петрола с доставка през август се понижиха с 0.2 долара, или 0.3%, до ниво от 69.35 долара за барел. Вчера ценната суровина приключи деня на щатските стокови пазари със спад от 0.65 долара до ниво от 69.55 долара за барел с доставка през август.

Понижението в цената на суровината става реалност на фона на опасенията на анализаторите, че в отговор на заплахите за санкции четвъртият по големина световен производител на петрол може да намали добива си.

Според анализатори при евентуално решение на конфликта с Иран цената на петрола може да продължи да се понижава към 60 долара.

Към настоящия момент известна премия в цената на суровината се включва от опасността от нарушаване на доставките, както и от евентуални нови урагани в САЩ през летния сезон.

Допълнително за понижението в цената на петрола вчера допринесе и изявлението на ОПЕК, че високите цени на петрола и повишаващите се в световен аспект лихви започват да въздействат негативно на търсенето на суровината.

На фона на поевтиняването на суровината щатските индекси завършиха първия ден от работната седмица на отрицателна територия. Dow Jones загуби 0.7% от стойността си до ниво от 10 942.11 пункта, а технологичният Nasdaq се понижи с 0.9% до ниво от 1 548.94 пункта.

Спад отбелязаха и азиатските индекси, като японският Nikkei 225 загуби 1.5% от стойността си до ниво от 14 639.93 пункта, а корейският KOSPI се понижи с 2.3% до ниво от 1 222.41 пункта.

Понижение регистрира вчера и цената на златото, което приключи деня с понижение от 9.3 долара до ниво от 572.4 долара за тройунция с доставка през август.

Днес благородният метал продължи да поевтинява, като загуби нови 4 долара от стойността си до 568.4 долара за тройунция с доставка през август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *