Петролът се търгува около 59 долара за барел днес

Петролът леко се понижи по време на днешната азиатска сесия, след като вчера поскъпна малко над нивото от 59 долара за барел.

Според анализатори ръстът се дължи на публикувания вчера доклад на Международната агенция по енергетика, която повиши прогнозите си за глобалното търсене на петрол през 2007 г. с 270 000 барела до 86 млн. барела дневно. От базираната в Париж институция смятат, че търсенето в развитите страни бележи спад за пръв път през последните две десетилетия, но за сметка на това нарастват нуждите на развиващите се икономики, особено тези на Китай.

Същевременно от агенцията понижават очакванията си за добива на петрол от страните извън ОПЕК с 1,8 барела до 50,5 млн. барела дневно.

Към момента фючърсите на черното злато с доставка през март се търгуват на ниво от 58,94 долара за барел, като се понижават с 12 цента спрямо затварянето на търговията в Ню Йорк вчера. Сортът Брент бележи спад от 19 цента до 58,59 долара за барел.

Пазарните участници очакват седмичните данни за петролните запаси на САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно днес. Консенсусните прогнози са за нарастване на запасите от суров петрол и бензин съответно с 600 хил. барела и 2 млн. барела на седмична база. Петролните дестилати, включващи и горивата за отопление, се предвижда да се понижат с 4,4 млн. барела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *