Петролът удари поредно 11-годишно дъно

Международните петролни пазари са подложени на нов силен натиск от продажби, като цената на петрола сорт брент удари поредно 11-годишно дъно.Причините са подновени опасения относно свръхпредлагането на „черното злато“, съобщи БНР.

В началото на търговията в сряда имаше предпазливо повишение на цените на ключовата суровина след снощни данни на Американският петролен институт (API), показващи изненадващ спад на петролните запаси на САЩ с 5,6 млн. барела за седмицата до 1-ви януари.

Последва обръщане на посоката и фючърсите с доставка през февруари на петрола сорт брент се понижиха с над 2% до ново 11-годишно дъно от 35,52 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол паднаха с 1,45% към ниво от 35,42 долара.

Ескалиралото в последните дни напрежение между Саудитска Арабия и Иран не успява да окаже подкрепа за петролните цени, тъй като според редица анализатори това слага край на спекулациите, че страните-членки на ОПЕК (сред които са и двете държави) могат в скоро време да постигнат споразумение относно съкращаване на добивните квоти в опит да стабилизират пазара на „черното злато“.

Негативно влияние върху петролните цени оказа и поскъпващият долар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *