Петте горещи теми на световните пазари след лятната ваканция

В началото на септември френският икономически вестник „Ле-з-еко“ представя петте горещи теми на световните пазари след лятната ваканция.

Според изданието лятото е преминало спокойно въпреки някои опасения. От края на юни парижкият индекс САС 40 е нараснал с 5,2 на сто, а S&P в Ню Йорк – с 1,6 процента. С края на летните отпуски обаче пет въпроса ще бъдат следени с особено внимание от инвеститорите.

В центъра на вниманието им ще бъде Управлението за федерален резерв (Фед) на САЩ, и по-специално графика за съкращаване на програмата за изкупуване на активи, който тревожи духовете още от май. Преди заседанието на УФР на 17 и 18 септември съспенсът е пълен: процесът на съкращаване ще започне или тогава, или през декември.
Важна тема за пазарите е и изборът на наследник на Бен Бърнанке начело на УФР, тъй като мандатът му приключва на 31 януари. Мек преход може да се очаква, ако бъде избрана вицепрезидентката Джанет Йелън, но според последните слухове по-голям шанс за поста има Лорънс Съмърс, бивши министър на финансите и един от главните икономически съветници на президента Барак Обама.

С началото на новата парламентарна година ще бъде възобновен и дебатът в Конгреса на САЩ за тавана на американския дълг, който трябва или да бъде вдигнат, или да остане същия. Извънредните мерки за финансиране на държавата изтичат на 15 октомври, така ще трябва да се види доколко нови мерки за орязване на разходите биха се отразили на икономическия растеж, а оттам и на растежа на европейската икономика.

От друга страна сирийската криза доведе до спад на фондовите борси и силен скок на цените на петрола. Рязко и най-вече трайно поскъпване на петрола ще се отрази на растежа, особено в еврозоната и страните с бурно развиваща се икономика – особено тези със силно девалвирала валута като Индия.

Отново на дневен ред ще изплува и уязвимостта на страните от периферията на еврозоната, според в. „Ле-з-еко“. Според изданието Португалия остава страна под наблюдение, след като Конституционният съд нанесе нов удар на плановете на правителството за бюджетни икономии. В средата на септември мисия на тройката кредитори (ЕС,МВФ,ЕЦБ) ще посети Лисабон и ще трябва да реши дали страната е в състояние да се върне догодина на кредитния пазар.

Италия също остава в зоната на несигурността заради политическия контекст. Пазарите очакват с безпокойство изхода от вота за евентуално изваждане на Силвио Берлускони от Сената, тъй като неговите привърженици биха могли да напуснат правителството, ако той бъде лишен от сенаторския пост.

На мушката остава и Гърция, тъй като не й достигат около 10 милиарда евро за 2014 и 2015 година. Така че може да се наложи еврозоната за трети път да бръкне в джоба си.

Предстои рисков месец и за Германия, с изборите на 22 септември, а европейските въпроси се превърнаха в теми на предизборната кампания. А миналата седмица Ангела Меркел, която най-вероятно ще получи трети мандат с коалиционно правителство, заяви, че не е трябвало Гърция да влиза в еврозоната.

В същото време германският Конституционен съд трябва да се произнесе по програмата за изкупуване на държавни облигации от ЕЦБ след изборите.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *