Петър Мутафчиев: Къде са парите, които правителството взе от дружествата в транспорта?

Пловдив /КРОСС/ Къде са инвестирани или вложени парите, които правителството взе от дружествата в транспорта? Този въпрос зададе на пресконференция Петър Мутафчиев, народен представител от Коалиция за България. Сегашното правителство не отдели планираните в бюджета на Министерството на транспорта пари, както и предоставените като субсидия средства за капитални вложения на Български държавни железници. Затова и вагоните за новия влак София-Бургас в момента са само 7, а до края на 2009 година трябваше да са 40 на брой. Всеки вагон от новия влак София-Бургас струва около 970 хиляди лева. Защо поне 50% от взетите пари от дружествата в транспорта, от летище София, от Булгартабак, от БЕХ не отидоха за инвестиции в транспорт. 180 милиона лева са средствата, които са взети от резерва на РВД, средства за техническо обновление на трафика на въздушното движение в България. Тези средства са взети против всички спогодби, които България има с останалите страни, посочи Петър Мутафчиев. По думите му това са средства на българските авиационни компании.
Министър Дянков ще трябва да отговори на въпроса, за какво са похарчени тези пари и къде са разпределени, заяви народният представител.

Ние обещахме на пловдивчани да имат летище и то вече е факт, посочи още Петър Мутафчиев.
През изминалата седмица вместо да се предприемчат спешни антикризисните мерки българското правителство, отново ни предложи един театър за разсейване на вниманието на българския гражданин, каза на пресконференцията Петър Мутафчиев. Премиерът събра всички министри, главни секретари, директори на дирекции за да обяснят колко лошо е било предишното правителство и какъв дефицит сме оставили на сегашните управляващи, дефицит, който пречи на работата за 2010 година. Според изнесена информация най-тежкият въпрос бил свързан с Министерството на транспорта и летище Пловдив. В отговор на това днес Петър Мутафчиев поясни, че по бюджет за „Главна дирекция гражданско въздухоплаване“ на летище Пловдив са били осигурени 17 милиона лева, а от капиталовите вложения на дружеството „Летище Пловдив“ АД, са осигурени 20 милиона лева за изграждане на новия терминал.
Инвестицията е била разделена на две – инфраструктура и терминал, като задължението за строителство на терминала е на „Летище Пловдив“. След провеждане на тръжните процедури – през 2008 година, в началото на 2009 година се е получила разлика от 2 милиона и половина. Това е означавало две неща – или да се спре инвестицията или да се търси възможност в края на годината тази сума да се компенсира от неизползвани капиталови вложения. В Министерството на транспорта, в края на годината, винаги е имало една разлика от неусвоени средства от порядъка на 4,5 милиона, които са били пренасочвани с разрешение на Министерството на финансите или Министерския съвет. Независимо от това ни обвиняват, че не сме осигурили и лев за летище Пловдив, което не е вярно, каза още Мутафчиев.
Пловдив заслужава такова летище и обвиненията за това, че сме го приключили в края на мандата, точно преди изборите, са несъстоятелни, каза още народния представител от БСП Петър Мутафчиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *